Учениците от трети „в” клас на СОУ ”Хр.Ясенов” с класен ръководител М.Иванова бяха на зелено училище от 2 до 4 май на х. Стражата, организирано със съдействието на ТД ”Старопланински турист”- гр. Етрополе.    
Зеленото училище проведохме с цел подобряване здравословното състояние на учениците; формиране на умения за здравословен и природосъобразен начин на живот; формиране на способност за възприемане красотата на природата, потребност от общуване с нея и участие в борбата за оцеляването й; формиране на нравствено-волеви качества.
Програмата ни беше много наситена, но учениците работеха с такъв ентусиазъм, че всичко постигаха с лекота и правехме повече от планираното.С възпитателката Т.Йотова и фелдшерката Г.Пешева бяхме с тях непрекъснато - на урок, поход, игра и забава. Планината ни даваше прохлада в горещите дни.Над нас синьо небе, наоколо свежа зеленина и песен на птици. Уроците бяха лесни,защото се съсредоточаваха в работа, за да имат време за туристически дейности.
По време на походите запознахме учениците с географски и исторически забележителности в района. Те изкачиха вр.Стражата /1528 м/ и получиха туристически значки, събираха растения за хербарий, опознаваха флората и фауната в района, получаваха знания за оцеляване сред природата и за нейното опазване. Наученото в заниманията по ориентиране под ръководството на Ц.Нинов  прилагаха в игри  по ориентиране в близката околност, учеха се да разпъват палатка и връзват възли. 
С Г.Пешева  учениците имаха занимания по оказване на първа помощ и гражданска защита.
Незабравими ще останат вечерта на таланта и вечерта край огъня, посветена на гората.За добрите си познания учениците получиха свидетелство за кръщение от Горската фея. Децата рисуваха гората и написаха послания за опазването й, засадихме елха край хижата.
Добрата предварителна подготовка и организация помогнаха за постигане на отлични резултати в планината. Децата бяха неуморни, любознателни. Всеки ден се променяха, сближиха се, учеха се да работят в екип, всеки намери поле за изява. Всяка дейност на учениците по време на зеленото училище заснехме за фотоизложба.
Текст и снимки: Мариана Христова Иванова