С два гола на Чаби Алонсо Испания победи Франция с 2:0 на четвъртфиналите на европейското първенство и се класира напред за полуфиналите на турнира.

Халфът на Реал Мадрид откри резултата с глава в средата на първото полувреме след атака и центриране на Жорди Алба. В последната минута пък той вкара от дузпа за нарушение срещу резервата Педро.

През по-голямата част от мача Испания имаше преимущество, но подобно на предишния мач с Хърватия нямаше особен блясък и острота в играта на иберийците и головите положения бяха рядкост.

За щастие на отбора на Висенте дел Боске и Франция наподобяваше на отбора, който загуби с 0:2 от Швеция в предишния мач. "Петлите" изглеждаха немощни в нападение и усилията на Карим Бензема и Франк Рибери не бяха достатъчни за опитите за контраатаки.

Победата на Испания наруши и една негативна за тях традиция, тъй като това бе първия случай, в който иберийците елиминират Франция на голям футболен турнир. Преди това Испания имаше едно равенство и 5 загуби.

Така на полуфиналите Испания ще срещне Португалия

Испания - Франция 2:0

1:0 Чаби Алонсо 19
2:0 Чаби Алонсо 90


Испания: Касияс, Арбелоа, Рамос, Пике, Алба, Чаби Алонсо, Бускетс, Шави, Иниеста, Фабрегас, Давид Силва (65 Педро)

Франция: Лорис, Дебуши (65 Менес), Косиелни, Ревейле, Клиши, Рами, Кабай, М'Вила (79 Жиру), Малуда (65 Насри), Рибери, Бензема