Областната администрация на Софийска област организира Международна конференция на тема „Управление при бедствия - роля и отговорност на държавната и местна власт”. Тя ще се състои на 25 и 26 октомври в „Риу Правец голф и спа”.
Конференцията е включена в Работната програма за 2012 г. на  Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз, одобрена от Министерски съвет.
Събитието ще се проведе под патронажа на Кристалина Георгиева, член на Европейската комисия.
Участници в конференцията ще бъдат представители на общини, областни администрации и регионални структури на различните държавни институции на територията на Югозападния регион – Област Перник, Софийска област и София град, Област Благоевград и Област Кюстендил
Идеята за провеждане на събитието е породена от необходимостта от подобряване на организацията и координацията между представителите на отговорните държавни институции и общините в процесите при превенция, управление при бедствия, ликвидиране на последствията и възстановяване след кризи.
По време на конференцията ще се представи опита за организация при кризи на Област Клагенфурт, Австрия, регион Трентино, Италия и област Прахова, Румъния,  съпоставен с практическите проблеми и опит на област Перник и Кюстендил.