Проявата на расизъм е напълно чужда на българския народ. Това заяви премиерът Марин Райков на заседание на Националния съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси (НССЕИВ), което се провежда в МС.

Съветът функционира от 15 години, това е една институция, която добре познавам, тъй като съм взимал участие и имам ясна представа за същината на проблемите на различните етнически общности. Тази комисия е изключително необходима, защото е много важно всички етноси да се чувстват като у дома си, каза министър-председателят. По думите му, е очевидно, че етнически проблем има и ние не трябва да го игнорираме. Няма защо да се делим, допълни той, предаде репортер на novini.bg.

Това е проблем, който прераства в расизъм, а расизмът е чужд на българите. Институциите трябва да станат безмилостни към расизма и към говора на омразата. Очаквам те да се самосезират, тъй като дори политици, които идват и разбиват врата на МС, използват говора на омразата, подчерта той.

По думите му, в период на социална криза най-уязвими са малцинствените общности, защото първи те са доведени до просешка тояга и те най-лесно могат да размаха тази тояга срещу съседа си.

Темата за ромите е съществена и това не е само български проблем, а и европейски, каза Райков и сподели за проблемите на циганите във Франция, където той е работил и живял.