Надявам се пуснатият в общественото пространство разговор между бившия премиер Бойко Борисов, градския прокурор на София Николай Кокинов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов да не е истински. Това заяви в предаването "Събуди се..." на Нова телевизия националният омбудсман Константин Пенчев.

Компетентни органи ще определят неговата достоверност. Но изобщо не мога да приема твърденията на някои политици, че едва ли не подслушванията не били проблем, не били в дневния ред на народа, имало по-важни неща. Не, по-важно от свободата няма, категоричен бе Пенчев. По думите му, това е нарушение на основни човешки права. Всеки има право на личен живот. Този проблем е много сериозен и трябва да има строг контрол, смята той.

Непрекъснато ни замерят в последните години с флашки и записи, които не се знае дали са верни, но това показва, че някой се опитва да събори държавата. Изборите идват и си отиват, но призовавам - ние не трябва да събаряме държавата, категоричен бе той.

Ако приемем, че е истински, виждаме, че се записва премиер. Щом министър-председателят е подслушван в една държава - каква държава е това, попита той.

Ние се връщаме в една времена, когато фалшиви и грубо скалъпени компромати се изкарваха преди избори. Но тогава бяха първи стъпки в демокрацията. Сега, 23 години по-късно, е недопустимо. Няма контрол. Този предизборен инструментариум ми напомня на времето на Бай Ганьо, коментира омбудсманът. Сега всяка институция трябва да си стои на мястото и да си изпълнява функцията. Дори аз, който нямам нищо общо с подслушванията, ще настоявам за по-строг контрол пред следващото правителство.

По думите му, тези безобразия засягат човешките права. Това нарушава и моето право да гласувам, защото как да дам вота си, като се вижда, че всички са маскари. Но избори трябва да има сега. Ако се отложат за есента, представяте ли си колко още флашки ще се появят, попита той.

Важно е да не стоим в безвремие, в което се размятат компромати. Не трябва да позволим да се събаря държавата, заключи той.