Президентът на баскетболния ЦСКА Москва Андрей Ватутин бе гост на телевизионния канал Дождь. В него той разказва за предстоящото американско турне и за това какви играчи ЦСКА ще купи това лято, отговаряйки на въпросите на водещия Никита Белоголовцев.


 


В турнето в Щатите ЦСКА ще се срещнете с Минесота, където играе Андрей Швед и където най-вероятно ще заиграе и Андрей Кириленко от следващия сезон, и с финалиста Сан Антонио Спърс. Кога бе постигната догоговорката?


- Самите преговори започнаха преди около половин година. Ще кажа откровено, ние искахме шампион на НБА да стане Сан Антонио, тъй като едно е да играеш с шампиона, друго - с финалиста. Но и Сан Антонио, и Минесота бяха точно тези два отбора, с които искахме да играем, това не бе наше условие, а наше пожелание. Защото Сан Антонио Спърс е един от най-успешните клубове в НБА и от гледна точка на резултата, и от гледна точка на мениджмънта, на треньорите и каквото искате още.


 А защо не играете с Маями Хийт?


- Ние вече сме играли  с Маями.


 Знаем, но защо не още веднъж?


- Винаги ни се иска да пробваме нещо ново. Всяко турне в НБА, всеки мач с отбор от асоциацията - това е огромен опит. Гледаш залите, съблекалните, общуващ с ръководството на отбора, треньорите говорят със своите колеги. Това са такива неща, които задължително трябва да се правят. Прекрасно си давам сметка, че между европейския баскетбол и НБА има голяма пропаст. Да се страхуваме от нея няма смисъл, защото никога Евролигата не може да достигне това ниво, на което е НБА. Някой ще се съгласи с мен, друг - не. Това е като Запад и Изток, те никога не могат да се срещнат.


 Когато западните клубове пътуват на Изток, на турнета в Азия - имам предвид футболните клубове, то те, като правило, получават за това доста сериозни пари. За ЦСКА пътуването в САЩ изгодно ли е финансово, или всичко е на равни начала?


- Преди 5 или 6 години ние  отидохме на комерсиално турне в Китай, също заработихме пари. Но в крайна сметка това, което получихме, е твърде далеч от хонорарите, които вземат нашите футболни колеги.


 За какъв порядък на цифрите говорим - десетки, стотици, милиони?


- Това бе в рамките на около 150 000 долара. Що се отнася за нашето пътуване в САЩ, оттам ще ни заплатят престоя и буквално неголям хонорар. Ако поканиш отбор от НБА в Европа, това са съвършено други условия - много е скъпо. Прекрасно помните, че когато играхме в Москва с Клипърс, проектът също бе интересен, залата бе пълна, но сумата на хонорара надвишаваше един милион долара за тима от НБА. Една такава покана зависи в немалка степен и от рейтинга на поканения отбор. Ако искаш да докараш в Москва Майми или Сан Антонио, това е друга цена.


 Цена, превишаваща един милион долара?


- Безусловно.


 По-ниска ли е от пет милиона?


- Въпрос на преговори. Същото се отнася и за националния тим на САЩ. Ако искате да поканите отборът на САЩ, за да играе през лятото с тима на Русия, това са прилични пари.


 Тоест, вие няма да платите нищо нито на Сан Антонио, нито на Минесота?


- Да, нищо няма да плащаме. Повтарям - те ще ни платят полета, престоя и известен малък хонорар за хот-дог.


 Дайте да назоваваме нещата с истинските им имена - баскетболният пазар в Русия е малък, слабичък и е разбираемо, че маркетинговите цели, които могат да се решат, ако въобще се решат, то обемът им е доста скромен. Но за какво е всичко това на Сан Антонио и на Минесота?


- Първо, договорът на ЦСКА с НБА за два мача не бива да се разглежда отделно от общата стратегия на Евролигата. Защото този сезон не само ние ще отидем в Щатите, но и отбори от НБА ще дойдат в Европа. Наистина нека назоваваме нещата с техните имена - за НБА това не е само  опит да завоюва нови пазари. Там ние на никого не сме нужни. Американците не са мениджъри, които ще правят нещата просто така, заради феновете. Да, Сан Антонио е един от най-европейските отбори, същото може да се каже и за Минесота, с много европейци в състава си през изминалия сезон.  Така че главното е разширяването на бренда на Националната баскетболна асоциация.


 Казахте, че ще ви платят хонорар за хот-дог. Но ЦСКА е най-богатият клуб в руския баскетбол?


- Не става дума само за пари. Ще бъда откровен - ако бяха казали, че има възможност да играем със Сан Антонио и Минесота и това ще струва еди колко си, бих намерил тези средства. Има много неща, които ще бъдат в наша полза.


 Ако ви помоля да направите оценка на сезона на Евролигата, може ли да кажете, че той бе успешен за ЦСКА?


- Давам си сметка, че у много хора съществува елемент на разочарование от това, че отборът не спечели Евролигата. Но аз имам контравъпрос - вие сменяте шест играчи в състава, напускат още трима основни играчи, като Шишкаускас, Кириленко и Швед, напълно бе подменен треньорският щаб. И вие заемате трето място в Евролигата, спечелвайки при това ВТБ лигата и първенството на Русия. Може би това не е най-лошият резултат. Ние повече съжаляваме, че не спечелихме Евролигата,  отколкото нашите фенове. Действително разчитахме на нещо повече. Но ние не бяхме фаворити в този Файнъл Фор, това е дълбокото ми убеждение. Защото и Реал, и Барселона, и Олимпиакос играят не за първа година с тези състави. Това бяха обиграни отбори.


 Въпросът, който винаги възниква у хората, които гледат случайно баскетбол, е: как отбор с бюджет практически два пъти и половина повече, отколкото на конкурентите - говорим за Олимпиакос, не може да бъде фаворит?


- Парите са само инструмент за привличане на играчи. Вие като човек, който следите развитието на европейския баскетбол, добре знаете, в момента на пазара, както и преди година, няма баскетболисти, които гарантирано да ти донесат искания резултат. Представете си ситуацията - вие имате бюджет и отивате на пазара. Кого ще привлечете, знаейки, че този човек ще ви помогне да спечелите Файнъл Фор?


 Тук не става въпрос за това кого ще привлечете, въпросът е кого привлякохте?


-  За миналогодишната селекция смятам, че тя бе удачна около 70 процента. Разбира се, бяха допуснати и определени грешки, но следващия сезон ЦСКА ще бъде по-силен. Дълбоко съм убеден, че е практически невъзможно за една година да изградим шампионски отбор. Когато говорим за голям бюджет, нека не забравяме, че 20 процента от този бюджет се използва за т. нар. руска надбавка. Ако аз като играч имам предложене от Барселона - прекрасен град, климат, храна, фенове, малки разстояния за пътуване, и изведнъж получа покана от ЦСКА за същата сума, то ще предпочета Барселона.


 Но бюджетът на ЦСКА е с повече от 20 процента по-висок от този на Барселона?


- Безусловно, тези 20 процента са т- нар. руска надбавка. Плюс различните данъчни системи, ние плащаме за играчите данъци.


 Но данъците в Русия са по-малки, отколкото в Европа?


- Това зависи от факта колко време сте живели в Испания, за кой сезон поред играете там. Във всеки вариант бюджетът е само инструмент. Аз разбирам въпроса на човека, който гледа баскетбол от време на време. Но в НБА кой е с най-висок бюджет?


 Лос Анджелис Лейкърс?


- Браво. А цифрите представяте ли си?


 Да.


- Примерно малко под 200 милиона долара.


 Разплащателната ведомост е 100 млн. долара и малко отгоре.


- Да, плюс данък разкош. А кога те за последен път станаха шампиони?


 Преди няколко години.


- Всичко това в известен смисъл е потвърждение на тезата, че не парите печелят.


 Готови ли сте да сравните ЦСКА с Лос Анджелис Лейкърс?


-  А с какво сме по-лоши?


 Вие подписвате с Джереми Парго. Мнозина считат, че това е станало заради евентуалното напускане на отбора на Милош Теодосич и Парго става основен плеймейкър?


- Привличането на Парго не е на този принцип.


 Съставът по този принцип ли ще бъде сформиран или не?


- Комплектоването на състава е достатъчно тънък момент. Разбирам вашия интерес, но някои тайни или даже идеи засега не мога да ви кажа. Мисля, че до края на юли едва ли ще е възможно да се говори за цялостен състав.


 Все пак ЦСКА готов ли е да играе без Теодосич следващия сезон?


- Отговорът ще прозвучи в малко по-друг формат - плеймейкърската линия на отбора все още не е сформирана.


 Ще се появи ли в отбора Стефан Ласме? Вярно ли е, че той ще замени Зоран Ерцег?


- Дори за минута не сме водили преговори със Стефан Ласме. И всичко това, което се пише за подписването на договор, предизвиква у мен само усмивка, нищо повече. Той е много добър играч, отличен защитник, в последните години игра силно в Евролигата, но той не попадна нито в първия, нито във втория, нито в третия ни списък.


 Тоест, вие даже не го искате?


- Имаме малко по-други идеи как да запълним тази позиция.


 По-повод тази позиция се интересувате от Кайл Хайнс от Олимпиакос, който играе със Спанулис вече втора поредна година?


- Този играч действително може да се окаже в ЦСКА. (Б. р. - вчера официално бе съобщено, че Хайнс вече подписа с ЦСКА за два сезона)


 Основният въпрос на днешното ни предаване е - ще се появи ли Спанулис в ЦСКА?


-Отборът още не е сформиран. Възможни са всякакви комбинации и варианти.


 В кой списък е - в първия, втория, третия?


- Мисля, че МВП на Евролигата, човек, който игра блестящо на Файнъл Фор, в третия списък никога не може да попадне.


 


Имам какво да кажа по тази тема - неговата жена не иска да идват в Русия. Те имат три деца, живеят в добър климат. Как ще го уговорите да дойде в Москва?


- Не смятам, че именно ЦСКА трябва да уговаря някого. Ако човек иска да играе, той получава повече от достоен договор и е длъжен да го заработи. Доколкото си спомням, никого досега не сме уговаряли.


 Втора поредна година ЦСКА губи в Евролигата от по-бедния Олимпиакос. Смятате ли, че като президент на ЦСКА ще ви простят трета загуба следващата година?


- При мен този въпрос не стои.


 Стои ли задача да се спечели Евролигата на всяка цена следващия сезон?


- Какво наричате "всяка цена", да раздуем бюджета до 200 милиона?


 А можете ли?


- Смятам, че не е необходимо.


 Той сега е от порядъка на 66 милиона


- Ох, как обичате да броите чуждите пари


 Не ние, а Сергей Иванов, вашия началник във ВТБ лигата ни помоли да ви преброим парите. По-точно, вие да ги публикувате, а ние да ги преброим.