На вчерашното редовно заседание ОбС даде съгласие многофункционална спортна зала „Арена Ботевград” да бъде предоставена за управление и стопанисване на Общинско предприятие „Балкан”, което управлява още следните спортни имоти – общинска собственост: зала „Балкан”, учебен спортно-тренировъчен комплекс „Балкан”, учебен спортно-тренировъчен център „Васил Левски” и спортно-тренировъчен комплекс „Ботевград”. Това предложение бе направено от съветниците Филип Филипов, Цветан Цолов и Иван Гавалюгов. Местният парламент подкрепи и допълнението на кмета Георги Георгиев към проекта за решение, според което до края на месец септември общинската администрация трябва да изготви и внесе за утвърждаване правилник за устройството, дейността и управлението на спортните имоти.


Както Ви информирахме вчера, обсъждането на докладната на тримата съветници бе съпроводено с бурни дебати и пререкания, които прераснаха в скандал. Стигна се до отстраняване на Иван Гавалюгов от заседанието, за което също писахме вчера. Двамата с Георги Георгиев влязоха в спор относно законосъобразността на докладната. Кметът я определи като „пародия”, „нескопосана” и „незаконосъобразна”. Думите му обаче бяха контрирани от съветника Филип Филипов, който заяви: „Вие едно пишете, а друго говорите”. Филипов  цитира мнението на общинското ръководство, записано в докладната, което гласи: „Считам, че предложението на горецитираните съветници е целесъобразно и осигурява пълноценното и изпълнено със съдържание предназначение на имота–многофункционален спортен обект, както и има за цел да осигури икономическата ефективност на съоръжението.”.


По отношение на правната обоснованост на докладната, съветниците поискаха да чуят мнението на адв. Стоян Стоянов. Те се съгласиха предложението им да бъде допълнено със законовото основание, според което ОбС  има право да вземе решение по разпореждане с общинска собственост.


Иван Гавалюгов предложи точка 2 от докладната на вносителите да се видоизмени, като от нея отпаднат цените за ползване на новата спортна зала, тъй като такива вече са приети на извънредно заседание на ОбС, но да остане текстът, който дава възможност на граждани да ползват свободно инфраструктурата на новата зала при ред и условия, определени от директора на ОП „Балкан” - Петко Колев. Адв. Стоянов поясни, че само кметът може да задължава ръководствата на общинските предприятия, а в правомощията на Общинския съвет е да задължава кмета.


Категоричната позиция на съветниците от опозицията бе да не се пристъпва към променя на собствеността на залата от публична в частна. През цялото време те я отстояваха твърдо, което нажежи до краен предел обстановката в залата.


„Считам, че няма никакъв проблем залата да си остане публична общинска собственост и точно в този си вид да бъде стопанисвана и управлявана от ОП „Балкан”. Няма никаква законова пречка тя да се използва пълноценно за различни видове мероприятия”, заяви Иван Гавалюгов.


На друго мнение бе колегата му от групата на ГЕРБ Йордан Йорданов. „Тази зала не е дооборудвана. За тази цел ще са необходими още около 200 000 лева. Там трябва да се направи и един великолепен паркинг. Едно от условията, което ще бъде великолепно, разбира се, е да има и хотел, както и тренировъчна спортна зала. Кой ще ги направи?! Разбира се, че трябват частни фирми, които да ги направят”, каза съветникът. Йорданов подчерта, че няма никаква опасност залата да премине в чужди ръце, тъй като това може да стане единствено с решение на местния парламент. Според него „твърдоглавието на съветниците” ще попречи на пълноценното използване на спортния обект.


Гавалюгов репликира с въпрос: „Защо някога, когато беше организиран конкурсът, който за мен бе един абсолютно подменен и фалшив конкурс, беше избран проект, който не предвижда тренировъчна зала и е по-скъп като инвестиция, вместо проекта, който предвиждаше и беше на по-ниска цена?”. „Всички ние знаем истинската причина, но не искаме да я споделим на глас”, допълни съветникът.


Кметът Георгиев обясни, че ако не се промени собствеността, ОП „Балкан” не може да подписва договори с организации със стопанска цел, а само със спортните клубовете, тъй като те са учредени с нестопанска цел. „Това означава, че в залата не могат да се провеждат концерти, изложби и други подобни прояви, и ще трябва да заобикаляме закона, както го заобикаля Самоков, където сте ходили да черпите информация”, каза Георги Георгиев. Той не се съгласи с разясненията на Гавалюгов, че всъщност не може да се говори за отдаване под наем на залата и обособени части от нея, а за продаване на услуга „ползване на спортна инфраструктура”.


В хода на дебата Георгиев се обърна към съветниците с думите: „Общинска администрация – Ботевград, докато се ръководи от кмета Георгиев, няма да Ви предложи нито едно незаконно предложение или водено от лична комерсиална цел. Запомнете го и не си губете времето да изпадате в една непрекъсната мнителност. „Арена Ботевград” няма да бъде продадена никога от кмета Георгиев.”.
В пореден опит да разсее съмненията у опозицията, по време на обсъждането градоначалникът направи още едно култово изказване за отношението му към залата,  което гласеше: „На мен това ми е паметник приживе.”.