Синът на управителя на общинска фирма „ВиК Бебреш” – Радослав Наков, е стажант-одитор в общинската администрация. Васил Наков е положил подписа си под доклада за 2014 год. и годишния план за 2015 год. за дейността на звеното за вътрешен одит в общината. Двете точки бяха включени в дневния ред на днешното заседание. Съветникът Христо Якимов предложи приемането на годишния доклад да отпадне от дневния ред. Иван Гавалюгов допълни, че трябва да отпадне и точката за приемане на годишния план за дейността на звеното за вътрешен одит.


И двамата съветници обосноваха предложенията си с  факта, че и докладът за 2014-та, и планът за 2015-та са изготвени и подписани от неправоспособно лице, в случая от стажант-одитор, а съгласно Закона за вътрешния одит в публичния сектор, стажант-одиторите нямат право самостоятелно да изготвят и подписват планове и доклади. Съгласно закона това е в правомощията на ръководителя на звено "Вътрешен одит", който притежава съответния сертификат, издаден от Министъра на финансите. Такъв обаче в Община Ботевград изобщо няма, тъй като по предложение на Георги Георгиев още 2008-ма година са освободени главният и младшият вътрешен одитор, с което на практика е премахнато това звено. Сериозното нарушение е констатирано и в одитния доклад на Сметната палата. Така на практика Община Ботевград е премахнала звеното, което извършва вътрешни проверки на дейността не само на самата Община, а и на всички общински предприятия, търговски дружества и други общински структури на бюджетна издръжка.            


Христо Якимов предложи от дневния ред да отпаднат още две докладни: за промяна в правилника за работа на ОбС, предвиждаща присъствието на квестори по време на заседанията, и за промяна на наредбата във връзка с поемане на общински дълг от 3 500 000 лева. Съветникът се аргументира, че и в двата случая не е спазена процедурата по обявяване на промените в нормативните документи.


Както се очакваше, предложенията на двамата съветници не събраха достатъчен брой гласове.