Напълно в духа на широко прокламираната публичност и пълна прозрачност в управлението на община Ботевград, групата на общинските съветниците от управляващото мнозинство са внесли предложение за промяна в Правилника, целта на която е заседанията на общинския съвет вече да не бъдат заснемани и записвани от видеооператори и фоторепортери. Според проекта на това абсурдно решение, за което едва ли има съмнение, че ще бъде прието, всички оперaтори и фоторепортери, ще могат да правят само „протоколни“ снимки и клипове в началото на всяка общинска сесия, до приключване гласуването на дневния ред, и то само ако са акредитирани журналисти, заели определените им места най-малко 10 минути преди началото на заседанието. След което ще бъдат учтиво приканени да си съберат технологичните "джаджи" и да напуснат залата. Работата на общинския съвет ще могат да отразяват само журналисти, които не ползват " ..технически средства за записване, заснемане и фотографиране " (а може би единствено гъше перо, мастило и пергамент, или в краен случай - химикалка и тефтер ).


Всеки, който бъде заловен да използва скришом записващо устройство, незабавно ше бъде изхвърлян от залата, включае граждани и общински съветници, предвиждат строгите промени в Правилника. За по-добър контрол при спазване на тази разпоредба, предложението би могло да се допълни с указание към квесторите, на които да им се вмени приятното задължение обстойно да проверяват журналистките за дълбоко скрити камери и диктофони, използвайки деликатно техниките на пребъркване и препипване ( да се въздържат от опипване, а при проверка на мъжете-журналисти - да се пазят от напипване ).


Разбира се за "наш'те хора" това ограничение няма да важи. Според предложената промяна, всички тези забрaни няма да се отнасят за " .. медии, с които Община Ботевград има сключен договор за медийно отразяване на събития ". За останалите "папараци" все пак има някаква, макар и напълно илюзорна възможност, да поснимат малко повече от работата на съветниците след сутрешните им наздравици. Но това може да се случи само ако имат изрична покана от нейно височество Председателката, и то ако съветниците гласуват положително предложениетo и да се допуснат снимачни екипи, които да заснемат "тайните" на ботевградския общински съвет. 


Като основен мотив  за недопускане заснемането на заседанията е посочено „ .. че повече от очевидно някои общински съветници търсят поле за изява и изразяват становища ( в повечето случаи безпредметни и несъобразени с разглежданите въпроси ) единствено в присъствието на външни медии“.   По-вероятна причина обаче е желанието на управляващите да си спестят неудобството от това да бъдат заснемани и хващани „в крачка“  с някои свои интересни изказвания, за които в последствие им се налага да дават странни разяснения. А напоследък може би изпитват и силно неудобство и притеснение от изнасяната в публичното пространство информация за подвизите на техния гуру. Същинските мотиви за това абсурдно решение явно се коренят в стремежа на управляващите максимално да ограничат възможността за отразяване проявите на местната власт в нецензуриран и неудобен за тях вариант.


Скандалната забрана за видео и аудио заснемане на сесиите обаче едва ли ще подобри лошата атмосфера в заседателната зала, а по-скоро ще има обратен ефект – напрежението ще ескалира, тъй като липсата на записващи електронни медии съвсем ще развърже ръцете и езика на онези мераклии, които отдавна мечтаят да изхвърлят всички неудобни от заседанията на общинския съвет. Засега „дърпат шалтера“ само за медиите, действайки "по Сталински": има медии -има проблем, няма медии - няма проблем.


Пълния текст на предложението може да видите тук