В звено „Вътрешен одит” на община Ботевград да бъдат открити две щатни длъжности – „Главен вътрешен одитор” и „Младши вътрешен одитор”, това предлага общинският съветник Иван Гавалюгов в своя докладна, която ще бъде разгледана и гласувана на предстоящото редовното заседание на ОбС, което ще се проведе на 30 април. В мотивите към предложението си съветникът посочва, че липсата на тези две длъжности в общинската администрация на практика блокира работата на звеното, което пък е грубо нарушение на Закона за вътрешния одит в публичния сектор. Тази констатация е направена и от одиторите от Сметната палата в своя доклад. 


Да припомним, че през 2008 година, по предложение на кмета Георги Георгиев, главният и младшият вътрешен одитор, са освободени от работа поради закриване на тези две длъжности. Така, на практика в Община Ботевград е премахнато звеното, което извършва вътрешни проверки на дейността не само на самата община, а и на всички общински предприятия, търговски дружества и други общински структури на бюджетна издръжка.


Необясним обаче остава фактът, че Министерството на финансите, което има контролни функции по отношение дейността на общинското звено, през всичките тези години  е останало безучастно към фрапиращото закононарушение, извършвано от Община Ботевград