Провокирано от терористичните атаки в Париж, войните в Близкия Изток и нарасналия брой бежанци към България, „Младежко движение за развитието на селските райони в България“ (МДРСРБ) подготви и кандидатства пред Съвета на Европа с проект, озаглавен “Силни Заедно: Младежко Сътрудничество за Междурелигиозна Толерантност“.


Основната цел на проект е да събере на неутрално място равен брой младежи християни и мюсюлмани и да ги мотивира и подготви да работят за предотвратяване и за мирно разрешаване на междурелигиозни конфликти в селските райони на България.


Проектът е одобрен от Европейската Младежка Фондация на Съвета на Европа. В резултат на това от 3-ти до 10-ти юли 2015 г. Младежко движение  за развитие на селските райони в България ще събере в гр. Варна 26 младежи от общините Ботевград и Ардино. Там те, подпомагани от експерти, представители на неправителствени организации и организаторите от МДРСРБ ще идентифицират стереотипите и предразсъдъците, които съществуват в обществото към различните религии и как те водят до избухването на междурелигиозни конфликти. Също така участниците ще се запознаят с концепции, свързани с човешките и социалните права и ще генерират идеи за дейности, които биха спомогнали за предотвратяването и мирната трансформация на междурелигиозни конфликти в техните местни общности.


Проектът е изцяло базиран на принципите за неформално обучение като всички теми ще бъдат разглеждани и дискутирани чрез разнообразни интерактивни методи: ролеви игри, симулации, работни групи, презентации, срещи с различни гости, посещения на обекти и тематични вечери.


В края на проекта участниците ще формират обща декларация относно наличието и причините за междурелигиозни конфликти в България, мерките за превенция, които институциите трябва да вземат и действията, които обществото би могло да предприеме.


Покана за участие в проекта и Формуляр за регистрация на желаещите може да намерите на сайта на МДРСРБ – www.ymdrab.eu 


Проектът “Силни Заедно: Младежко Сътрудничество за Междурелигиозна Толерантност“ се осъществява с финансовата подкрепа на Съвета на Европа, чрез Европейската Младежка Фондация.