Преди броени минути в сградата на Общинска администрация Ботевград със забързана крачка влетели две немаскирани лица, носещи препълнена чанта, вероятно с документи. След като се легитимирали на пропуска, двамата заизкачвали мраморните стъпала, водещи към втория етаж. Новината за неканените гости мълниеносно се разнесла и повечето общински служители, усещайки някаква неидентифицирана заплаха, побързали да се приберат в стаите си, а някои дори се заключили за по-сигурно.


Достигайки втория етаж на сградата, двамата немаскирани рязко завили надясно, насочвайки се право към стая №15 . Придвижването им  било толкова устремено, че създалото се въздушно течение едва не съборило портрета на почетния гражданин на общината Георги Георгиев, окачен на стената в коридора, който в този момент като че гледал някак стреснато. При вида на клатещия се Георги, силно набожната чистачка, която имала специалното поръчение буквално, за разлика от други, да лъска прашния имидж на кмета, се прекръстила набързо, а в погледа й се четяла апокрифната мисъл „А дано, ама надали..“ ...


...Неочакваните посетители първоначално изненадали и леко смутили намиращите се в стая №15 служители, но след като се представили и обяснили целта на посещението си,  работещите в общината облекчено въздъхнали и бързо възвърнали своята увереност. С вежливо тон и нескрита готовност те оказали пълно съдействия на господата, отговаряйки изчерпателно на всички поставени им въпроси, приемайки предоставените им документи и подписвайки необходимите протоколи.


След като изпълнили задачата си, двамата немаскирани напуснали стаята и се отправили уверено към изхода на сградата. Забелязвайки ги чистачката, която вече старателно била избърсала и понаместила разкривения портрет на кмета, си помислила „Дали ще падне този път ..падне ли, голямо чистене ще има“ ...


...Излизайки от сградата, единият от немаскираните стискал купчина с документи в ръцете си. Задухалият към Общината вятър на промяната обърнал един от листата, и на него бил забелязан надпис  „ГДБОП“ . 


Тази любопитна информация ни бе разказана по този нестандартен начин от отдавна внедрена „къртица“ на botevgrad.com, която дори успяла да заговори двамата мъже и деликатно се поинтересувала за целта на днешната им визита. Оказало се, че всъщност двамата немаскирани не били служители на дирекцията за борба с организираната престъпност, а представители на новосформирана местна коалиция с наименование „Гражданско Движение за Ботевградски Обществен Просперитет“ , или съкратено ГДБОП. Причината за посещението им била регистрацията на коалицията в ОИК за участие в предстоящите местни избори. Обиграният информатор фино изкопчил още любопитна информация, като съумя дори да цитира по памет част от думите  на представителите на гражданското движение, които звучали по следния начин:


„Официалното пълно наименование на коалицията е „Гражданско движение за ботевградски обществен просперитет „ ,което само по себе си подсказва, че представлява обединение на група граждани, които биха били уовлетворени, ако успеят да допринесат за просперитета на хората от ботевградска община с работата си в местните органи на самоуправление. За да се подобри благосъстоянието на жителите на общината обаче, са необходими спешни мерки, в основата на които стоят сериозни кадрови промени. В тази връзка пълното съвпадение на абревиатурата на коалицията – ГДБОП  с тази на специализираната антимафиотска структура към МВР съвсем не е случайно, тъй като и в двата органа на местната власт – в администрацията и в общинския съвет, активно действа подобие на организирана престъпна група, която системно и организирано нарушава законите. Освен писаните закони, тези овластени  местни структури доста често, понякога и брутално, нарушават и общоприетите моралните норми на поведение, нанасяйки сериозни вреди на добрите обществени взаимоотношения. Въпреки многобройните проверки и официални констатации  за системно извършвани закононарушения, нито един държавен орган все още не е предприел или реализирал докрай предвидените по закон действия срещу членовете на тази организирана група и нейния главатар. След като става все по-ясно, че структурите в държавата на практика отказват да отстранят тези вредни елементи от общината, за което е нужно съдействието и на Главна Дирекция „Борба с организираната престъпност“, то гражданите трябва сами да се организират и да прочистят тези гнили образувания, ако искат да си осигурят условия за по-добро бъдеще за тях и техните деца. Отлична възможност за това се отдава на предстоящите местни избори. Такъв шанс изниква веднъж на четири години, и този път трябва да се използва умно, смело и отговорно “, в резюме споделили членовете на коалиция ГДБОП 


Допълнителна проверка показва, че зад новорегистрираната коалиция стоят редица будни и обществено ангажирани личности, представители на средния и дребен бизнес, лекари, учители, спортисти, обикновени жители. В основата на инициативата са общински съветници, чиято активна дейност провокира дългосрочния отпуск на общинския кмет.