Под формата на дискусия преминаха срещите на кандидата на ГДБОП за кмет на Ботевград Иван Гавалюгов и част от кандидатите от листата на гражданското движение с жители на селата Новачене, Боженица и Липница.  И в трите населени места Иван Гавалюгов посочи причината за създаване на ГДБОП и участието на формацията в изборната надпревара за местния вот. 


"Категорично считаме, че начинът на управление на Община Ботевград не е най-добрият, не е този, който най-справедливо разпределя обществените блага, които са на всички нас, защото всички ние сме данъкоплатци в тази община.  Освен това отношенията между хората, между институциите в общината Ботевград са на лошо ниво – съществува страх, съществуват зависимости и обвързаности между определени кръгове от хора, които налагат, бих казал – силово, само тяхното виждане за управлението и развитието на общината. Ние, като млади хора, които имаме доста информация за това как са уредени нещата в други общини в България и в Европа, считаме, че можем да променим стила на управление и отношението към проблемите на хората”, каза Иван Гавалюгов пред присъстващите в пенсионерския клуб в село Новачене. Той представи акцентите от своята управленска програма, като наблегна на тези от тях, които касаят сигурността на хората, благоустройството и чистота на обществените площи, водоснабдяването и социалната политика.


По думи на присъстващите на срещите, проблем номер едно, особено в малките населени места, остава водоснабдяването на населението. Хората споделиха, че многократно са поставяли този въпрос през изминалия мандат, но решения по него няма. Жители на Боженица дори влязоха в спор каква е причината за ниското налягането на водата. Имаме достатъчно водоизточници, а водата като че ли минава през иглени уши”, каза живееща в село Боженица.


В Липница положението е още по-тежко, тъй като там и в Елов дол е въведен режим на питейната водата. По думи на хората, двете села буквално страдат от безводие.


Съществуват съвременни методи за обследване и решаване на този проблем, но трябва да се погледне сериозно на него. Това каза в отговор Иван Гавалюгов. По време на срещите в селата той разясни какво е състоянието на ВиК дружеството и какви са възможностите за привличане на средства по европейски програми за подмяна на стария водопровод в отделните населените места. „За разлика от съседни общини, Ботевград пропусна възможността да реши този проблем през миналия програмен период”, подчерта кандидатът за кмет на Ботевград.


КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!