В дербито на 13 кръг на НБЛ, играно тази вечер в Арена Ботевград, баскетболистите на Балкан победиха лидера в класирането Лукойл Академик с 86-79. Това бе единайсети успех за Балкан и първо поражение на Лукойл Академик от Началото на шампионата.


След бурно начало - 11-3 за гостите в 3-та минута и равенство 11-11 в 6-та, Лукойл Академик спечели първата четвъртина с 22-16. Във втората лидерът продължи да играе по-добре, особено в защита, която принуждаваше домакините често да грешат. И те трябва да са доволни от малкия пасив само от 3 точки, при който завърши полувремето - 46-43.


След почивката балканци заиграха доста по-организирано и в средата на третия период изравниха за 51-51, след което и поведоха, като в 26-та минута авансът им бе 7 точки - 61-54. Гостите се доближиха до една, но краят на частта дойде при 68-62 за Балкан.


В решителните последни десет минути Балкан не позволи на своя съперник да стигне до обрат въпреки настойчивите му опити. При 77-70 настъпи критичен момент, в който Лукойл Академик отново се доближи опасно. Но два снаряда от тройката на Мартин Маринов отново даде аванс на зеленобелите, а гостите бяха окончателно прекършени след две чудесни асистенции на Острев, с които резултатът стана 80-75 минута преди сирената. До края балканци издържаха на напрежението и  дори увеличиха аванса си на 7 точки за крайното 86-79.


За победителите се разписаха всички, които влязоха в игра. Мартин Маринов и Брандън Фортънбъри бяха най-резултатни с по 24 отбелязани точки. Капитанът на Балкан вкара 4 тройки при седемте си опита, овладя и 6 борби и има 2 асистенции. С 9 точки е Мартин Дурчев, 8 има Марко Бръкич. Много силен мач изигра и Цветослав Острев, който отбеляза 7 точки и има 8 борби и 8 завършващи подавания. Васил Александров се завърши с 6 точки, Душан Цветкович вкара 4, с по 2 са Върбанов, който овладя и 8 борби, и Стоян Петков.


За Лукойл Академик най-резултатен с 20 точки бе Желко Шакич, който направи дабъл-дабъл с 14 овладени борби. Бранислав Ратковица отбеляза 13 точки, трима играчи са с по 12 - Филип Барович, Филип Виденов и Донел Тейлър.