Селекционерът на националния ни отбор по баскетбол Любомир Минчев е изправен пред тежката задача да намери съперник за последна контрола преди старта на европейските квалификации. Тиркольорите започват битката за ЕвроБаскет 2017 на 31 август с визита на Украйна. По план те трябва да изиграят 7 проверки, с които да се подготвят за мачовете в група Е, където са още Словения и Косово.

Оказа се обаче, че предвиденият финален тест с Албания на 26 август в Ботевград няма да се състои. Причината - отказ на шиптърите да пътува т за България. Оттам са изпратили писмо, с което уведомяват федерацията, че отменят проверката. Сега Минчев се е заел с намирането на друг съперник. Проблемът е, че останалите национални отбори, които ще играят квалификации, вече са направили своите програми и трудно биха се съгласили за подобна контрола в последния момент. Това означава, че селекционерът ще трябва да влезе в преговори за приятелски мач с клубен тим. По всяка вероятност последният съперник ще бъде отбор от Сърбия.

Другите ни контроли остават по план. В петък ще бъде поставено начало на проверките. От 18:00 часа лъвовете ще се изправят срещу Македония в Самоков, като в събота отново ще излязат един срещу друг. Минчев ще даде шанс на всичките си баскетболисти в тези мачове, включително и на Александър Везенков, който днес ще направи първа тренировка със съостборниците си. Контузията, от която той се оплаква е лека и не е свързана с подготовката в САЩ, която изкара в последния месец.

Единствено Станимир Маринов няма да участва, тъй като се готви по индивидуален план след завръщане от операция на крака. Следващата седмица предстои турнир в Румъния с домакините, Естония и Унгария, а на 20 август играем с Австрия в Ботевград.

“Тема Спорт”