С този вариант на бюджет сме се постарали да удовлетворим потребностите на най-широк кръг хора в община Ботевград. При съставянето му сме взели предвид и предложенията на кметовете на селата. Бюджетът е отворен документ за целесъобразни промени през цялата година. С тези думи на кмета Иван Гавалюгов започна заседанието на ОбС за обсъждане и гласуване на Бюджет 2017 на община Ботевград.


Той информира съветниците, че са направени две корекции в първоначално изготвения проект на бюджет. В него са предвидени 20 000 лева за закупуване са самосвал, който ще се ползва и за снегопочистване. От 10 800 на 14 800 лева са увеличени средствата за ветераните от Втората световна война. Те наброяват осем човека и ще получават по 150 лева на месец от общината. Иван Гавалюгов уточни, че почти всички предложения, направени по време на общественото обсъждане на бюджета, са заложени в него.


Думата за изказване поиска Тихомир Найденов. Той изрази съжаление, че към сесията за обсъждане на бюджета няма проявен обществен интерес.  По отношение на бюджета съветникът изтъкна, че документът е подробен и обстоен, за което благодари на общинската администрация. 


Йордан Йорданов също приветства общината, но за добрата събираемост. По негови думи бюджетът е „постен“ за селата, а повечето предвидени средства в по-малките населени места са за ВиК услуги. 


Кметът Иван Гавалюгов изрази несъгласие с виждането, че селата са “загърбени“, като поясни, че за всяко населено място са предвидени средства за текущи разходи.


По време на обсъждането на бюджета постъпиха предложения за увеличаване на средствата за подпомагане на спортните клубове от 310 000 лв. на 320 000 лв., за ремонт на детските градини във Врачеш и Трудовец – 300 000 лв., за осигуряване на средства до 60 000 лв., за ограда на ОУ “Н. Й. Вапцаров“, да се завишат средства за отдих на ученици, средствата за ремонт на здравната служба в Трудовец да се завишат от 10 000 на 20 000 лева.


На финала на заседанието съветникът Филип Филипов изтъкна, че към изготвянето на бюджета е подходено отговорно, а д-р Веселка Златева подчерта, че документът е реалистичен. Тя изрази мнение, че социалната програма на общината е изготвена така, че да удовлетвори потребностите на нуждаещи се граждани от различни възрастови групи. Д-р Златева поздрави общината и за това, че предвижда средства за сгради, които не са ремонтирани с години.  


За съществените предложения и въпроси, разисквани по време на извънредното заседание за приемане на Бюджет 2017 на Община Ботевград, може да прочетете тук: 


http://botevgrad.com/news/68516/Pensionerite-s-nay-niski-pensii-ot-obshtina-Botevgrad-shte-badat-podpomognati-finansovo-za-Velikden/


http://botevgrad.com/news/68522/Ivan-Gavalyugov-poe-angajiment-za-remont-na-detskata-gradina-vav-Vrachesh-prez-tazi-godina/


http://botevgrad.com/news/68524/Petya-Kochkova-poiska-da-se-predvidyat-sredstva-za-remont-na-ogradata-na-OU-N-Y-Vapcarov--nachalen-etap/


http://botevgrad.com/news/68527/Sredstvata-za-remont-na-zdravnata-slujba-v-Trudovec-shte-badat-uvelicheni-s-10-000-leva/


http://botevgrad.com/news/68530/Ima-veroyatnost-80-na-sto-ot-bezlihveniya-zaem-na-obshtinata-da-bade-oprosten/