В края на месец февруари в СУ „Христо Ясенов“- гр. Етрополе се проведе инициативата „Най-големият урок в света“, която е под егидата на Министерството на образованието и науката и на УНИЦЕФ- България. В глобалния урок се включиха учениците от 11 б-в клас с учител Росица Василева и гости на училището от Спортен клуб „Олимпия 2005“- България, Аsociatia ”Edulifelong”- Румъния, Kosarkaski Savez Grada Nisa- Сърбия, които участват в проект „Нека доброто започне от теб!“, финансиран от програмата „Еразъм+“.
Проведената среща между учениците беше с основна тема превенцията на агресията и насилието, която е продиктувана от зачестилите случаи на насилие сред младите хора в училищата. Учениците от България, Румъния и Сърбия представиха в постери и в дискусия идеята, че доброто може и трябва да започне от всеки един от нас, стъпка по стъпка.
Съвместните дейности по проект „Нека доброто започне от теб!" и инициативата „Най-големият урок в света“ обедини младежите, които призоваха да се работи за изпълнение на глобалните цели за устойчиво развитие (изкореняване на бедността, добро здраве, качествено образование, равенство между половете, чиста енергия, сигурна работа и икономически растеж, иновации и инфраструктура, намаляване на неравенствата, отговорно потребление и др.).
Местната общественост и институции трябва да се ангажират с разрешаване на проблема за насилието и агресията, училищната политика е необходимо да благоприятства и насърчава положителните промени в тази насока.Трябва да се гарантира на всеки млад човек зачитане на правата му и защита срещу физическо, социално, психологическо и морално посегателство.        
На срещата присъства Илонка Славчева, началник ИМОД в РУО-София регион, която изрази становището на институциите в системата на образованието по проблемите на агресията и заяви готовността на представителите им за откликване на всички сигнали за помощ.


Осъществените дейности - ролеви игри, попълване на въпросник за агресията в училище, тематична дискусия и провеждане на конкурс за плакат на тема "Тормозът спира дотук", показаха желанието на младите хора да се борят активно с насилието. Учениците с най-оригинална идея в конкурса за плакат получиха медали.
В инициативата „Най-големият урок в света“ се включиха и най-малките ученици (от 1 в клас) в СУ „Христо Ясенов“ с учител Цветелина Ценкова, които се запознаха по интересен начин с глобалните цели за устойчиво развитие.
Срещата на ученици от различни европейски страни и дискутирането на проблемите на съвременното общество, в което живеем, подпомага изграждането на толерантност, социална ангажираност и гражданска позиция в младите хора.


Текст и снимки: Росица Василева