Лукойл Академик стана шампион на България. Тимът защити титлата си след трудна победа с 83-76 като гост на Берое и общ резултат във финалната серия на НБЛ 3-1. „Студентите” изиграха силен мач в зала „Общинска” и въпреки непримиримостта на съперника показаха, че са по-силният отбор. Това е трета поредна титла за баскетболистите на Тони Дечев, както и 14-а за последните 15 години. Берое завършва сезона със среброто, но и с две златни отличия – от турнира Купа България и Балканската лига.


Берое взриви залата в първата минута от мача с бърза серия от 8-0, но след тайм-аут гостите бързо взеха нещата в свои ръце. Малко по малко те стопиха изоставането си и в края на първата четвърт поведоха с 22-18. Лукойл Академик започна втория период със смазваща серия от 19-2 и взе контрола над мача, за да си осигури преднина от 16 точки на почивката.


След подновяването на играта разликата скочи до 20 точки и въпреки че след силни минути в края на третата четвърт Берое я намали наполовина, „студентите” успяха да запазят аванса си от почивката при 68-52. Домакините не спряха да се борят и 6 минути и половина преди края успяха да се приближат на 9 точки, а при оставащи три минути – само на 6. Асен Великов и Брандис Рейли-Рос размениха по тройка, последвани от дълъг период без кош и за двата отбора, което беше в полза на Лукойл. В последната минута опитните играчи на шампиона съхраниха разликата и изведоха отбора си до титлата.


Лукойл Академик наниза 16 тройки при отлична успеваемост – 53%. Берое също имаше добра от тройката – 12/23 или 52%. Победителите имаха и по-добър процент за две точки – 44% срещу 38%.


Дани Гибсън отново беше над всички с 30 точки и получи наградата за MVP на финалите. 16 точки добави Антъни Бийн, а с 9 плюс 7 борби и 4 асистенции регистрира капитанът Асен Великов.


За Берое Брандис Рейли-Рос вкара 21 точки и добави по 6 борби и асистенции. С 16 точки и 9 борби завърши Тихомир Желев, а с 15 и 5 борби се отчете Арън Джоунс.