Стероиди от ново поколение, източна медицина, цигун или дявол знае какво, тюхкат се спецове

Това е невероятно! Така просто не бива! - коментират специалистите в един глас резултатите в тежката атлетика. Китайците без напрежение повдигат щанга с 15-20 кг повече от най-добрите спортисти на планетата. "Аз съм 25 г. в щангите и такова чудо никога не съм виждал. Ние познаваме много добре Лю Чунхун, която по-рано с нищо не блестеше. Тук нейните постижения са от областта на фантастиката!", споделя руският треньор Владимир Сафонов. В четвъртък китайката Лю Чунхун победи неговата възпитаничка Оксана Сливенко с цели 10 кг.

В същия дух са и коментарите на треньора на полските плувци Павел Сломински: "Аз не мога да си обясня как е възможно подобно нещо. Лю Цзиге никога и никъде не е демонстрирала нещо сериозно и изведнъж на олимпиадата постави световен рекорд! Ден по-рано китайката изпревари всички, подобрявайки собствения си най-добър резултат с почти 4 секунди!"

Примерите са много, както се казва - с лопата да ги ринеш. Във всеки вид спорт китайците се чувстват значително по-добре от съперниците, а резултатите им не се поддават на никакво обяснение. Световната спортна общественост се губи в догадки. Какво помага на стопаните на олимпиадата да творят чудеса? Има няколко версии.
1. Стероиди от ново поколение. Китайската фармакология работи усилено, прицелена именно към олимпиадата, и съумява да изпревари с една крачка борците с допинга. Докторите от WADA просто не са в състояние да разобличат специалните им препарати.
2. Не проверяват китайците за допинг. Домакините на олимпиадата са успели да извоюват за своите спортисти най-благоприятния режим. Затова и Оксана Сливенко се възмущава, че на практика никой не проверява спортистите от Поднебесната империя, докато в същото време лекари с епруветки буквално тероризират останалите.

3. Източната медицина. Европейците практически нищо не знаят за способностите на медицината на Изтока. И започват глупаво да се смеят, когато чуят за прах от змийски кости, а в арсенала на китайските лекари подобни средства са хиляди.

4. Цигун (скрита сила). За Европа това древно китайско майсторство е само зареждане с дихателна гимнастика. Истинските майстори обаче са способни да мобилизират в организма си свръхспособности. Нека само припомним баналното чупене на каменни плочи с голи ръце.

Китайците, които са си поставили за цел да спечелят олимпиадата, не желаят да разкрият своите тайни. Но едно е ясно: през първата седмица на игрите китайците спечелиха над 20 медала от най-благородния метал и нямат намерение да спрат дотук.

Мнения

Виталий Мутко, министър на спорта на Русия

- Виталий Леонтиевич, създава се впечатление, че нашите не се борят докрай.
- Това е погрешно впечатление. В много спортове нашите спортисти подобриха рекорди на Русия и Европа, като регистрираха и няколко забележителни олимпийски постижения. Но не попаднаха сред призьорите. Значи не се движим достатъчно бързо напред, за да бъдем конкурентоспособни.
- Един сакрален въпрос: Kакво предстои?
- Предстои още една седмица, в която са нашите основни дисциплини. Много се надяваме на лекоатлетите, борците, художествената гимнастика и синхронното плуване. Китай обаче създаде машина за производство на шампиони. Аз бях в един учебен център в Пекин. Системата за подготовка, храната, научната подкрепа - всичко е на най-високо ниво. Още отсега те целенасочено подготвят група по художествена гимнастика за олимпиадата в Лондон. Триразови тренировки шест дни в седмицата. Така се отглеждат шампиони.

Лидия ИВАНОВА, двукратна олимпийска шампионка по спортна гимнастика

- Лидия Гавриловна, защо китайците навсякъде побеждават?
- Тайната е проста - те са много добре подготвени! Те са заложили всичко на тази олимпиада. За тях това е шанс да се изявят като световна държава и правят всичко възможно да го реализират.
- В един от репортажите си се възмутихте, че за присъждането на оценка на наш гимнастик арбитрите се посъветвали с някой по телефона.
- Така е, но в това няма нищо криминално. При разбора на оценките арбитрите звънят на журито за консултация. Това обаче означава, че няма да има високи оценки.

Интернет потребители:

За китайските спортисти са създадени всички условия, които ги освобождават от всякакви притеснения: грижи за тренировъчен терен, финанси за семейството и т.н. При това те са поставени в условията на най-жестока конкуренция, при която, ако не си най-добър, ти се отнема всичко. Става дума за реална помощ и спортистът отлично разбира, че това е единственият му шанс. Затова тяхната мотивация е огромна. Те се борят за своите семейства и за себе си. А в нашата страна отношението на държавата е друго - детето няма зала за тренировка, няма пари за участие в турнири, без образование е никому ненужен и след края на спортната кариера никой няма да му помогне (подозираме, че в Китай този въпрос вероятно е предвиден в държавната политика).