316 са записаните до момента първокласници в общинските училища на територията на община Ботевград. Най–голям е броят им в ОУ „Н.Й.Вапцаров“, където на 15 септември за първи път училищния праг ще прекрачат 146 ученици. 44 са първолаците в ОУ „Св.св.Кирил и Методий“ - Ботевград, 24 в ОУ „Васил Левски“ - Ботевград.


30 е броят на най-малките ученици, които ще се обучават в ОУ „Отец Паисий“ във Врачеш, 22 в ОУ „Любен Каравелов“ в Трудовец, 13 в ОУ „Васил Левски“ в Новачене, 16 в ОУ „Васил Левски“ в Литаково, 16  в ОУ „Св.св.Кирил и Методий“ в Скравена и 5 в ОУ „Св.св.Кирил и Методий“ в Липница.


Тази година за всеки първокласник ръководството на община Ботевград е подготвило специален подарък за първия учебен ден - „Книга за първокласника“ с лично послание от кмета на община Ботевград - Иван Гавалюгов.


Преди старта на новата учебна година екипите за обхват започнаха работа по Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст, като всяко отпаднало или незаписано в образователната система лице се проверява лично на адрес и се набелязват конкретни мерки за обхват и задържане.