Нов модел кемпер LAIKA Ecovip, брандиран с надписи „За чиста вода Ботевград”, бе забелязан от наш читател на паркинг в София, който ни изпрати и снимки на модерното и красиво оформено возило.


 От надписите не става ясно кои са хората или организацията, която ще използва кемпера. Радетели за чиста вода или нещо друго? Справката ни обаче показа, че такъв кемпер, като на снимките, се наема за около 100 евро дневно или 5-6000 лева месечно. 


Това означава, че става дума за скъпа акция, която не е по джоба на обикновените граждани.  А иначе водата /един наистина важен за ботевградчани въпрос/ често се използва като параван за постигане на други цели. Преди около две години станахме свидетели на друга шумна акция – за опазване на горите, за чиста природа и т.н. Шумът отдавна затихна, не че проблемът с горите бе решен...


После се появи и безплатен цветен вестник в огромен тираж, който заля Ботевград, „издаван” от гражданско сдружение и инициативен комитет „За чиста вода”. Пак с еко-мотив. Така и никой обаче не се припозна публично като член на въпросния инициативен комитет и не излезе с името си зад тази инициатива. Материалите във „вестника” твърде много напомняха на откровено поръчковите материали, които се появиха в някои национални медии около „водната криза” в общината.


Та дали скъпият кемпер е по-скоро акция с политико-икономически цели, умело прикрита зад важен въпрос за хората в Ботевград, тепърва предстои да разберем. И все пак съвпаденията станаха твърде много...