Балкан (14) приключи участието си в Европейската младежка лига. „Зелените“ се класираха на четвъртото място в своята група, след като записаха общо пет победи и три загуби. Пред BGbasket.com старши треньорът на тима Виктория Маринова разкри доволна ли е от представянето на отбора й и сподели впечатленията си от турнира.


„Много съм доволна. Турнирът беше много силен и мисля, че се представихме достойно. Играхме с изключително технически и тактически обучени отбори с големи традиции в баскетбола. Доволна съм най-вече от характера и мотивацията, които показаха децата. За мен имаше израстване от първия турнир“, заяви Маринова.


Балкан (14) имаше реални шансове и за по-предно класиране, но тимът загуби последния си мач срещу БЕКО (14). „Мисля, че четвъртото място е реално. Ние загубихме само с две точки от домакина Шопрон в Унгария в първия кръг. Стана тройна въртележка между нас, Шопрон и БЕКО. Накрая имаше значение дали Шопрон ще победи, а после дали ние ще победим БЕКО с повече от 18 точки. БЕКО е много добър отбор и заслужава да продължи напред. Имахме сили и възможност да вземем мача, но имаше ситуации, които не успяхме да отиграем, и загубихме с малка разлика. Като цяло обаче съм доволна и мисля, че представянето ни е добро“, добави тя.


Виктория Маринова благодари на всички състезатели и на хората, които са помогнали за участието на Балкан (14) в турнира. „Благодаря на кмета на Ботевград Иван Гавалюгов, без който тази Европейска лига нямаше да се реализира, на президента на клуба Михаил Михайлов, който също ни подкрепя много, както и на децата, които се раздадоха. Адмирации за поведението им на терена и отношението им. Благодаря и на клубовете Академик Пловдив и Сливен, затова, че техните треньори Данчо Йорданов и Радомир Стоянов гледат абсолютно професионално на идеите ни. Те помогнаха с техни играчи, които дойдоха да играят при нас. Имам пълната подкрепа от хората, които ме заобикалят и съм им много благодарна.“


Тя сподели, че участието на отбора в подобен турнир има големи плюсове. „Много клубове в Европа не участват в такава Европейска лига. Това, че цяла Европа гледа децата и че техните показатели в отделните мачове се виждат от много хора, ги мотивира да бъдат все по-добри. Никой не би имал представа, че този отбор или тези играчи работят или са на някакво ниво, ако го нямаше този турнир. Ако се погледне професионално, това е нещо безценно – още от ранна детска възраст да си в полезрението на големи европейски грандове и те да знаят, че съществуваш. Това е голяма реклама.“


Виктория Маринова коментира и проблемите, с които се сблъскват играчите в тази възраст. „Ние играем с голяма топка – седмица, която е тежка за тази възраст. Главният проблем при изпълнение на техническите елементи – и на подаване, и на стрелба, идва от тежестта на топката. Механиката на стрелбата и техниката на подаването се променят. С по-лека топка движенията са леки и правилни и тя не се тласка при тези технически елементи. За мен големината на топката е нещо, което трябва да променим, защото тази е голяма. На този турнир се видя, че състезателите играят с пикенрол, със заслони – въобще има някакво начало на по-сериозно техническо и тактическо обучение. Ние не бива да изоставаме в това нещо, а трябва да се движим паралелно с европейските стандарти“, завърши тя.