Утре в Ботевград започва международният турнир по бокс за жени "Балкан". Негови организатори са Българската федерация по бокс и Боксов клуб "Балкан". Той ще се проведе в зала "Георги Христов" от 12 до 15 октомври. Срещите започват в петък от 14.00 ч., а в 17.00 ч. е официалното откриване на турнира.


Днес в залата бе монтиран боксовият ринг, поставено бе и цялото останало оборудване, необходимо за обезпечаване на боксовите срещи и съдийското обслужване. Основна заслуга за това имат момчетата и момичетата от Боксов клуб "Балкан". 


"Справихме се сравнително бързо с подредбата, започнахме сутринта и до ранния следобед всичко бе готово - каза председателят на ботевградския клуб по бокс Пейчо Багдатов - До довечера очакваме да пристигнат състезатели от още десет държави. Лично аз не очаквах такъв огромен интерес. Според предварителните ни прогнози очаквахме да пристигнат около сто боксьорки, но се оказа, че ще дойдат близо 160. И то от твърде далечни дестинации, като Виетнам и Тайланд, за които до последно имаше проблеми с визите, но в крайна сметка те потвърдиха своето участие. Очаквахме състезателки от 20 държави, но се оказа че са повече. Което е супер радостно. Вероятно този повишен интерес се дължи на факта, че той е последното голямо изпитание преди предстоящото световно първенство през ноември в Индия." 


Някои от делегациите бяха дошли в Ботевград още сутринта. И дори започнаха тренировки, правейки обиколки по алеите между мостовете в центъра. Естествено, не само тези, които - както често се случва - имат нужда да смъкнат някой и друг килограм, за да влязат в категориите си. Всички гости са настанени в хотел "Ботевград". 


В турнира "Балкан" ще вземат участие и 12 състезателки от силната боксова школа на България. Това са: 48 кг - Севда Асенова, 48 кг - Еми-Мари Тодорова, 51 кг - Габриела Димитрова, 51 кг - Венелина Поптолева, 54 кг - Стойка Петрова, 54 кг - Розалия Пайчева, 54 кг - Пламена Иванова, 54 кг - Златислава Чуканова, 57 кг - Станимира Петрова, 60 кг - Деница Елисеева, 60 кг - Аслъхан Мехмедова и 64 кг - Мелиз Йонузова. От боксов клуб "Балкан" участничките са две - Изабел Тодорова и Лили Захариева.