Няма риск за българските банки и последствията от световната финансова криза ще бъдат само косвени, заявиха в предаването "Тази сутрин" по бТВ бившият финансов минисър Милен Велчев и бившият заместник-министър на финансите и член на Висшия съвет на БСП Георги Кадиев.

Според Кадиев продуктите, които са предизвикали кризата, са сравнително непознати у нас и затова последствията ще са свързани само с това, че се вдигнат лихвите.

"Основният проблем не е само в това, че банките са дали особено големи ипотечни заеми на хора, които не могат да ги обслужват. Проблемът е, че ипотечните заеми са опаковани в огромни портфейли, които са продадени на инвеститори и кризата се пренася и върху тези продукти, а търсенето им драстично намалява", заяви Велчев.

Според него не може да се прогнозира в какъв етап е кризата и на къде ще се развие тя.

"Що се отнася до България, аз съм умерено спокоен. Акциите на българските банки растат. Банките, които не са се занимавали с продажбите на облигации, а с типичната за търговските банки дейност, няма да пострадат", каза Велчев.

Финансовият министър обаче не се осмели да даде съвет дали да се теглят ипотечни кредити, но предвиди, че лихвите по кредитите ще се увеличават и ще продължат да растат много умерено.

"В момента ликвидността е много важна за всяка фирма или човек. Да разполагаш с оборотен капитал е важно. Имотният пазар се държи, но може да е пред спад, затова не бих си позволил да дам съвет да се инвестира в недвижима собственост", заяви още Велчев.

Според Кадиев в момента е добре да се инвестира само в нискорискови активи - като земя, но директно посъветва да не се теглят кредити.

В духа на Велчев днес се произнесе и Сергей Станишев. Премиерът беше категоричен, че световна финансова криза е налице, но тя не засяга България, а това е живо потвърждение на правилността на финансовата ни политика.

"Бюджетният излишък гарантира стабилността на страната ни", каза министър-председателят при откриване на учебната година в ЮЗУ "Неофит Рилски".

В словото си на тържествената церемония Станишев каза още, че днешният ден е добър повод да се замислим за тези три символа - вярата, надеждата и любовта, които са дали възможност на нацията ни да оцелее през вековете.