Селекционерът на мъжкия национален отбор на България по баскетбол Росен Барчовски даде пресконференция преди заключителните два мача на тима ни от предварителните квалификации за ЕвроБаскет 2025. Представителният ни тим се изправя срещу Румъния на 23 февруари и срещу Португалия три дни по-късно в опит да спечели първото място в групата си и да се класира за същинските пресявки. "Лъвовете" се събират на лагер на 18 февруари, когато е и мачът между Ямбол и Черноморец, в който участие ще вземат двама от националите - Георги Боянов и Симеон Лепичев


 “Когато се правеше програмата, в този кръг беше заложен телевизионен мач - Спартак Плевен срещу Балкан - очаквано дерби. Трябваше да бъде на 18 февруари по желание на телевизията. Още преди месец и повече казах, че не може да има такъв мач на 18 февруари, защото двата отбора ще имат 3-4 национали. Тогава се сложи мачът Ямбол - Черноморец. В предишните цикли нямаше играчи от двата отбора. Преди десет дни взех решение да включа двама от Черноморец. Уведомих Сандра Велчева и тя в разговор с телевизията отложи този мач като телевизионен и трябваше да се играе на 16 февруари с всички други мачове. Даже им даде възможност да е на 17 февруари, само не исках да е на 18, защото започваме лагера тогава. От Ямбол нямаха проблем, Черноморец трябваше да отговорят. Буквално онзи ден пратиха писмо, че отказват да сменят датата на мача. По правила ако един от двата отбора не е съгласен, не може да се променя програмата. 

Мотивът им е, че са къс състав имат контузии и им трябва време за възстановяване. Обясних, че тези двама играчи - Георги Боянов и Симеон Лепичев, са важни. Бяха изключително категорични. Даже бяха записали в мейла, че заинтересованите страни могат да се свържат със старши треньора им. Може би трябва да се обадя да им се моля, което няма как да стане. Мачът остава на 18 февруари и двете момчета ще започнат подготовка от следващата сутрин. Отговорността за контузии няма да е моя. Всички играят на 16 февурари, за да имат два дни да си починат. Това е за този случай. Въпросът е генерален - че има проблем изобщо във ФИБА. Има страни от Италия и Испания от втора дивизия, които не се съобразяват. Емил Стоилов има мач на 20 февруари. Случаят с Везенков ви е ясен. Нещата вече стигнаха дотам, че буквално имаме по два-три дни подготовка, някои играчи и по един. Преди време имаше по 10-тина дни, в които да се изиграят една-две контролни срещи. Сега е претупване. Каквото за нас, такова и за всички.


 Правим някакви комбинации, за да може Александър Везенков да пристигне на другия ден на обяд", каза Барчовски за лидера на националния ни тим, който има мач срещу Валенсия от Евролигата на 24 февруари в 21:30 часа. "И той ще е с една тренировка на 25 февруари. Мачът с Португалия обаче е след мача с Румъния. Психологията в тази среща не е на наша страна, защото те са добър отбор, почти от нашата черга. Независимо от това, че ние в класирането стоим по-добре. Те са домакини и ще е много трудно.

За Дий Бост знаете какъв е случаят. Ако беше останал в Галатасарай, щеше да играе. Той познава цялата обстановка и мен. Това обаче няма как да се случи при това преминаване в АСВЕЛ. Още докато правех избор за Коди, разговарях с Дий Бост по време на лагерите. Те са приятели и от него чух добри думи, което беше много важно. Той е играч с високо баскетболно IQ, отборен и би трябвало да се адаптира за тези три-четири дни. Много ще е трудно. Ако имаше повече време за работа, щеше да бъде по-лесно. И аз не мога да ви кажа какви са ми очакванията. Мачът ще си покаже.


Отиване на допълнителна квалификация през лятото е тото - осем отбора се борят за едно място. Повечето отбори са по-слаби от нас, вероятно ще се класираме, но е неприятно, защото отборът трябва да се събира юли месец за лагер. Не може да се вкарва кой знае какво напрежение. Спортът ни е много психологически. Мисля, че имам опита да се намери средата. В състава има доста опитни играчи, държах да бъдат тук. Не е мястото в точно тези два мача да подмладяваме отбора", заяви Росен Барчовски.