Южен Судан е една от най-младите държави в света. Страната постигна своята независимост преди малко повече от 12 години, когато в следствие на референдум получи правото да се нарече република. Заключен между Судан, Етиопия, Кения, Уганда и ДР Конго в Източна Африка, Южен Судан има своята дълга и изпълнена с множество конфликти и кръв история, в която обаче постигна победата си и отвоюва правото да се отдели от Судан и да придобие самостоятелност.


История, обагрена с няколко граждански войни, като последната, приключила през 2005 година и продължила повече от две десетилетия, е най-дългата в историята на африканския континент.


В такива региони на света, където живеят нации, съхранили се и изстрадали през не един или два конфликта и проблемни ситуации, често сме свикнали да виждаме едно-едничко нещо като абсолютна обединяваща сила. Спортът.


Какъвто е и случая в Южен Судан, където още преди придобиването на независим статут, огромна част от населението е обединено около една конкретна любов, носеща името баскетбол.


Игра, която със сигурност идва отръки на местните, защото все пак говорим за територия, обитавана вече много, много години от племето Динка - народ, известен с високия си ръст. Народ, от който произлиза покойната местна баскетболна легенда Мануте Бол (231 сантиметра), както и друг представител на страната, покорил НБА, а именно Луол Денг (206 сантиметра).


Именно Денг, прекарал 15 години в Лигата и преминал през отбори като Чикаго Булс и Лос Анджелис Лейкърс, има огромна роля за големия успех на страната. Която дебютира на Световно първенство по баскетбол тази година, а след първото си участие на Мондиал спечели сърцата дори и на неутралните фенове. Също както и друго - правото да дебютира на Олимпиада. Нещо, което ще се случи в Париж догодина.


Постижение, достойно за уважение. Особено предвид това, че допреди десетина години Южен Судан буквално не фигурираше на картата. Поне не и като самостоятелна държава както е сега.


Първоначално Денг за кратко бе треньор на националния отбор в квалификациите за АфроБаскет 2021, а понастоящем е асистент на Роял Айви в щаба на "ярките звезди" и паралелно с това е президент на местната баскетболна федерация. Айви, американският наставник на националния тим на суданците описва Денг като "душата и сърцето на всичко, което се случва в местния баскетбол".


"Отдадени сме на амбицията и виждането да продължим да изграждаме нацията си посредством спорт. Както на международно ниво, така и вътре в самата страна. Пътешествието ни досега до голяма степен рефлектира на препятствията и предизвикателствата, които изскачат, когато преследваш нещо по-голямо в живота", смята Денг, двукратен участник в Мача на звездите и с общо 902 мача в НБА зад гърба си.


 "Най-големият ресурс на Южен Судан е младежта. А спортът е доказан начин за младите да се развиват и вдъхновява надежда сред тях. Баскетболът е нашият начин да направим следващата крачка като народ", казва още той.


Друг един баскетболист от Южен Судан - Денг Адел, само преди няколко месеца носеше екипа на Балкан Ботевград и помогна за спечелването на шампионската титла от зелените.


А представянето на националния отбор на Мондиал 2023 отвъд 100% ще запали баскетболната искра сред още повече деца в страната. След два мача и първата си победа в турнира, африканците бяха с баланс 1-1 и имаха реален шанс да продължат към следващата фаза, но за съжаление срещу тях се изправи Сърбия и ги прати в долната половина на класирането.


Където обаче баскетболистите на страната грабнаха две победи в два мача - срещу Филипините и Ангола, а след като бяха надвили и Китай в първата фаза, получиха правото на участие на олимпийските игри в Париж идното лято. Като седемнадесети в крайното подреждане, но най-вече като най-високо класираният африкански тим на първенството, спечелено от Германия.


Американският селекционер на страната определи представянето на своите момчета като "лъч светлина за държавата" и бе категоричен, че сваля шапка на играчите си за постигнатото.



"Все пак говорим за страна, която е независима от едва 12 години. Да се направи нещо такова е огромно постижение. Отборът бе обединен и показва голямо уважение вътре в себе си, а играчите се подкрепят и обичат като братя", смята бившият гард на Филаделфия и редица други тимове в НБА.



Обединението в името на родината е нещо, което изтъква и капитанът на отбора - Куани Куани.



"Най-великото нещо, свързано с този отбор е това, че всеки разбира какво правим и за какво се борим. Няма егота. Няма "аз, аз, аз". Играем за това, което е отпред на нашите екипи, а именно Южен Судан. Имената на гърба нямат значение. Всички са влюбените в идеята да побеждаваме и никой не поставя себе си пред отбора", обяснява Куани.


 


Слоганът, добил популярност по време на рейда на Южен Судан на баскетболното световно, гласи следното - "Повече от баскетбол".


И може да бъдете сигурни, че е истина. "Ярките звезди" са един от светлите лъчи, нужни на техния народ. Който пък ги подкрепяше неистово по време на шампионата, като в столицата Джуба, а и в други градове, имаше специални събития и големи екрани, на които хората да могат да изживеят емоцията на онези 12 техни сънародници, представящи новата страна пред целия свят.



"Преди година тренирахме навън, около нас летяха орли, а част от терените, на които играехме, редовно бяха наводнени", обобщава ситуацията треньорът Айви и пак подчертава, че всичко, случило се с баскетболистите му е "невероятно".



Сега те не само ще светят ярко, но и ще получат възможност да летят високо.


На най-голямото спортно събитие в света. Олимпиадата.