На местата, където са събрани много хора, микробите се разпространяват толкова бързо, че само за няколко минути броят на заразените се увеличава със стотици.

Повечето от нас са възпитавани при кихане или кашляне да поставят ръка пред устата си. Оказва се, че никак не е лошо да правим това и когато до нас някой киха, тъй като заразата се предава по въздушно-капков път.

Според британски учени, едно единствено кихане в метрото или на автобусната спирка в пиковите часове може да зарази над 150 души само в рамките на 5 минути.

Всяко кихане (или закашляне) съдържа около 100 хиляди микроскопични капчици (слуз плюс микроби), които летят със скорост около 145 км/ч. Ако в момента на кихането се намираме например в градския транспорт, заразата бързо се разпространява по дръжките на седалките в радиус около 1,5-2 метра.

Обикновено микробите не живеят дълго по такива повърхности. За нормалното им съществуване е необходима топла и влажна среда и затова, попаднали върху негостоприемни за тях предмети, те бързо умират. Но в час пик, преди това да се случи, много от вредните микроорганизми вече са успели да попаднат в нечий организъм.

"Дори само от едно кихане могат да се заразят 150 души", заявява за в. "Дейли мейл" д-р Роджър Хендерсън, експерт по грипа. Ученият е анкетирал около 1300 пациенти, които редовно използват градския транспорт, и е установил, че през миналата година почти всички те са боледували от някакво респираторно заболяване.

"За сравнение - само 58% от хората, които работят у дома или рядко ползват градския транспорт, са били засегнати от такива заболявания".

Данните показват, че мъжете по-често разпространяват заразата. Но и мъжете, и жените признават, че често ходят на работа, когато са болни. Около 67% от анкетираните са заявили, че дори с температура те се качват в автобуса и отиват на работа.