Когато най-старият режисьор в света, португалецът Маноел де Оливиера, навърши 100 години в петък, ще започне снимките на 46-та си кинолента, съобщи АФП. Тя е озаглавена "Спецификите на едно младо русо момиче" и е адаптирана версия на разказа на Жозе Мария Ека де Кюериоз, смятан за най-големият португалски писател-реалист.

"Да спра да работя, значи да умра", казва Оливиера, който е роден на 11 декември, но отбелязва рождения си ден в деня, когато раждането му е било официално регистрирано - на 12 декември.

През май Оливиера беше удостоен със Златната палма в Кан за цялостното му творчество, което започва от времето на беззвучните филми и е преживяло най-продължителната диктатура в управлението на страната. Сега той бърза да завърши новия си филм и не заради възрастта, а за да може да се представи с него на Международния филмов фестивал в Берлин през февруари.

"Почивам си само когато снимам", казва Оливиера, който е направил последните си 20 филма след като навърши 80 години, допълва БГНЕС.