Проектът на фондация “Джендър образование, изследвания и технологии” - “Не на тормоза и насилието в училище!”, обхваща учебни заведения от пет общини в страната. Сред тях са Прогимназия “Христо Ботев” – Литаково, НУ “Васил Левски” - Литаково и ОУ “Н.Й.Вапцаров” в Ботевград.

Проектът ще стартира в училищата през септември 2009 год. и ще се реализира в продължение на 30 месеца. Във връзка с това в София се проведе конференция, на която присъстваха представители на учебните заведения, вкючени в разработката. Представители на МОН, психолози, експерти, адвокати представиха на участниците научана трактовка: “Какво е тормоз?”; ”Видове тормоз”;  “Насилник и жертва”; Кой е насилника, кой е жертвата и каква е ролята на свидетелите на насилие в ситуацията”; “Технологии за разпознаване на насилника и неговата жертва; “Преодоляване на проблема” – съобщи Тодорка Петрова – директор на НУ “Васил Левски” в Литаково. “След всяка презентация присъстващите на конференцията имаха възможност да задават въпроси и така, по непринуден начин, се проведоха дискусии и обсъждания по темите” – допълни тя.

Вторият етап от проекта ще се проведе през месец април. Тогава се предвижда обучение на класните ръководители и учителите.
Училищата, включени в проекта, ще имат възможност да защитят и друга разработка към Министерството на образованието и науката. Чрез така наречения “Проект в проекта” те ще могат да осигурят средства за провеждане на конкурси и състезания, за създаване на ателиета и клубове, както и за организиране на други извънкласни дейности по предложения на учениците.