Полицаи от Велико Търново, Плевен, Бургас, Варна, Сливен, Шумен и Разград "пушиха" пред Областните дирекции на полицията в своите градове, като по този начин се включиха в символичния протест на колегите си, които излязоха пред сградата на МВР в София.

Около 80 полицаи от всички служби на Областната дирекция на МВР във Велико Търново излязоха на мълчалив протест. Както всички техни колеги в страната те пушеха в знак на несъгласие с действията на държавата. Символичният им протест започна в 11 часа пред сградата на Районното управление на МВР във Велико Търново. Полицаите не пожелаха да коментират условията, в които работят или възнагражденията, които получават. Повечето отговаряха, че са се събрали в съботния ден да изпушат по цигара и да поговорят за семейни неща и за празниците.

Пред сградата на ОДП – Плевен се събраха над 100 служители от всички отдели на полицията и техни колеги пожарникари, за да изпушат по цигара в знак на несъгласие с действията на държавата. Около 200 техни колеги са заминали за националния протест на служителите на реда в столицата. Протестиращите настояват за адекватно заплащане на служителите на МВР, съизмеримо с другите служби за защита на националната сигурност и увеличаване на заплащането за извънреден труд в празничните дни, обясниха от синдиката на плевенските огнеборци, които първи пристигнаха на уговорената среща за "пушене". Сред техните основни искания са и повече пари за храна, които сега са 1.40 лв. на ден, както и осигуряване на облекло, каквото през 2008 г. малцина служители са получили. На символичния протест не присъстваше ръководството на областната дирекция в Плевен.

Над 600 бургаски полицаи се събраха пред сградата на Областната дирекция на МВР и на по „цигара” изразиха съпричастност към националния протест на униформените. Точно в 11 сред протестиращите бяха директорът на ОД на МВР комисар Васил Едрев, началникът на Криминална полиция Иван Георгиев, всички началници на петте РПУ-та, шефовете на „Жандармерията:, на Охранителна полиция и КАТ, на пожарната служба, на летищния комплекс и на „Гранична полиция”.

Полицаите не бяха с трикольор на реверите си. “Това е синдикална рамка, която е странна и ни ограничава”- беше коментарът на протестиращите. По думите им в София в “пушенето ” се е включила и голяма бургаска група. Протестът беше мълчалив и одимен. Никой не пожела да застане пред репортерите. Полицаите настояват за по–високо възнаграждение и по–добри условия на труд. В момента стартовата заплата на сержант в полицията е 430 лв. Над 1000 са служителите на вътрешното министерство на територията на областната дирекция и районните полицейски управления в Бургас.

Близо 100 полицаи от Разград се събраха на площад на 10 м. от сградата на местната полицейска дирекция и „пушиха” половин час. Част от тях бяха дошли с децата си, "за тях го правим" – казаха, но не пред включени микрофони.

Цигари на метри от сградата на ОД на МВР-Разград запалиха служители на почти всички служби в региона – пътна полиция, пожарна сигурност, криминална, икономическа полиция, жандармерия. Освен редови полицаи имаше и служители с ранг началник група.

В Шумен около 150 полицаи от службите на Областната дирекция на МВР излязоха на мълчалив протест. Символичният им протест започна в 11 часа пред сградата на Районното управление на МВР в Шумен и приключи малко преди 12:00 часа. Повече от полицаите заявиха, че са се събрали в съботния ден да изпушат по цигара и да си поговорят. По информация на Дарик, в „пушенето" пред МВР в столицата също са се включили служители на полицията в Шумен.

Над 200 служители от цялата система на Областна дирекция на МВР в Сливен се събраха за около час да „пушат" пред сградата на дирекцията, като някои от сливенските служители на реда отпътуваха до столицата, за да се включат в нетрадиционното полицейско действие. Сред „пушещите” имаше представители и на останалите три общини в областта – Нова Загора, Котел и Твърдица. „Проявата е в знак на солидарност с колегите ни от София и страната и исканията на полицейския синдикат за достойно заплащане", съобщи говорителят на областната полиция Георги Шейтанов. По думите му в Сливен няма действаща структура и председател на полицейския синдикат, но има отделни негови членове.

Сред събраните пред полицията бяха известни криминалисти, които разкриха няколко убийства през тази година, началникът на Районно полицейско управление Неделчо Неделчев, шефовете на отделните сектори – Криминална полиция Станчо Станчев, охранително-постова дейност Ангел Даскалов, представители на служба „КАТ"и „Пожарна и аварийна безопасност". Полицаите бяха подкрепени от граждани. Директорът на Областната дирекция на МВР комисар Чавдар Божурски бе вътре в сградата, но по-рано заяви: „13-та заплата не е въпрос на оцеляване, а въпрос на уважение на труда на полицая. Вярно е, че има какво още да се желае в работата, но е вярно, че някои работят много и техният труд трябва да бъде заплатен". Ситуацията в МВР е била създадена от факта, че някои добре финансово осигурени институции ще получат коледни надбавки.

Над 300 редови полицаи и административни служители се събраха на мълчалив протест пред сградата на районната дирекция на МВР в морската столица - Варна. Както всички техни колеги в страната, те пушиха в знак на протест срещу политиката на вътрешното ведомство спрямо тях и липсата на адекватно заплащане, съизмеримо с другите служби за защита на националната сигурност. Протестиращите отказаха да разговарят с представители на медиите. Част от полицаите бяха дошли дори със семействата си.