Над 3000 души се събраха пред Народния театър в столицата на протест срещу антикризсната политиката на правителството. Протестът бе насочен срещу мерките, предложени от правителството, за пълното заплащане на осигурителните вноски от държавните служители, което ще понижи доходите им.

Полицейският синдикат настоява за единен стандарт за всички служители на МВР, за подобряване на материално-техническата база, за ефективен диалог с ръководството на МВР и за започване на административната реформа във вътрешното министерство.

Голяма част от протестиращите бяха полицаи и военни, но към тях се присъединиха служители на НАП и други държавни институции, както и полицаи от Румъния.

Нека да бъдем реалисти, смятам, че трябва да има разбиране, че днес държавата не е в състояние да осигури по-високи заплати, каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той заяви, че правителството работи в условията на скрит дефицит, който надвишава 2 млрд. лева. "Има криза, защото тези пари трябва да бъдат намерени отнякъде и платени", каза вътрешният министър. Като пример той посочи проект "Цанков камък", който сегашното правителство трябва да плати, а парите за него надвишават бюджета на МВР.

Условията за ескалиране на напрежението се създават заради липсата на информация. Така коментира протеста заместник-министърът на вътрешните работи Павлин Димитров. Той призова за търпение протестиращите си колеги и заяви, че държавата все пак е в криза, а 13-те им искания са свързани с допълнителен финансов ресурс. Според Павлин Димитров имало и политизиране в дебата и припомни, че МВР е деполитизирана структура.

След края на протеста пред Народния театър недоволните служители на МВР се отправиха на символично шествие към центъра на София. Представители на полицейския синдикат се срещнаха и с председателя на парламента Цецка Цачева. От синдиката посочиха пред Цачева, че в исканията си не са поставяли въпроса за възнагражденията си с оглед на икономическата криза. Председателят на парламента е обещал на полицаите да им съдейства в зависимост от правомощията, които има. Цачева допълни още, че правителството на ГЕРБ отделя особено внимание на сектора "Сигурност" у нас, като обществото е отворено към проблемите на полицаите.Междувременно около 150 военни се събраха пред щаба на Военноморските сили във Варна, за да изразят позицията си по повод идеята на правителството за отнемане на здравните и социалните им придобивки. Офицери, старшини и матроси протестираха мирно, като пушиха и пиха вода в знак на несъгласие с евентуалните промени, които биха ги ощетили финансово.

Синдикатът на служителите в Главна дирекция "Охрана" към Министерството на правосъдието прие декларация за пълна и безусловна подкрепа на работещите в системата на МВР. Първото общо събрание на синдиката се проведе в Стара Загора и съвпадна с протестните действия в София на служителите на МВР. "Ние сме служители на правосъдното министерство, но работим по закона за МВР. Проблемите, пред които са изправени те, важат с пълна сила и за нас", заяви заместник-председателят на синдиката Ангел Гюзелев. В декларацията си служителите на Главна дирекция „Охрана" подчертават необходимостта от спешно подобряване на условията на работа и заплащане. "Задължение на всяко правителство е да направи условията на труд на полицейските служители такива, че да могат да изпълняват достойно своите задачи. Настояваме министерствата на вътрешните работи и на правосъдието да проведат ефективен диалог със синдикалните организации ", се казва в декларацията.

Синдикалната организация на служителите в Главна Дирекция "Охрана" е регистрирана на 23 септември 2009 в Стара Загора. На 23 март ще се състои среща между представители на синдиката и представители на правосъдното министерство, на която ще бъдат поставени проблемите и исканията на служителите в Главна дирекция "Охрана".