18 Октомври 2007
Деветнайстият ден на учителската стачка ще протече с национален протестен митинг. За шествието в София се очаква да се съберат 50 хил. учители от цялата страна.

Вторият национален протест на учителите ще премине по улиците на столицата в три лъча. Първият ще тръгне в 11 ч. от НДК и ще завърши на пл. "Ал. Батенберг". Втората група тръгва в същия час, но от храм-паметника "Александър Невски". Третият лъч тръгва в 13 ч., като ще премине по централните софийски улици и ще приключи на пл. "Ал. Батенберг" към 21 ч. вечерта.

Движението в центъра ще бъде затруднено, защото голяма част от улиците ще бъдат затворени още от 10 ч. сутринта.

След вчерашните преговори, които претърпяха неочакван обрат, днес се очаква Министерството на финансите да предостави разчети как образователната система да се преструктурира, а финансовите средства да се управляват по-рационално. Министрите на образованието и науката и на финансите Даниел Вълчев и Пламен Орешарски, ще се срещнат с представители на стачните комитети на синдикатите в образованието.

Междувременно Столичният общински съвет на извънредно заседание ще обсъди възможностите за финансово подпомагане на стачкуващите учители от общинските учебни заведения. Все още не е ясно дали децата ще се върнат в училище от понеделник.

И екозащитниците ще протестират

Те организират протестно шествие срещу незаконното строителство в Национален парк Рила. То ще тръгне в 17:30 ч. от Министерството на околната среда и водите и ще стигне до площад "Батенберг".