Вследствие от ангажимент, поет от Европейския съюз през 2006 г., да намали на половина до 2010 г. разликата в дигиталната грамотност сред населението на държавите членки, Economist Intelligence Unit (EIU)  публикува днес доклад, съставен по поръчка на Intel, анализиращ усилията на европейските правителства в тази сфера до момента.

Докладът, озаглавен "Намаляване на дигиталното разделение в Европа", дава и примери за най-добрите практики, както и съвети за създаване, прилагане и популяризиране на програми за електронно приобщаване.

Документът отбелязва факта, че няколко европейски правителства стабилно подпомагат електронното приобщаване и са направили много сериозни стъпки към постигането на целта за 2010 г.

В него също така са разкрити и противоречивите резултати в други държави и се набляга на необходимостта  правителствата да гарантират, че всички техни граждани, включително възрастните, инвалидите и бедните, ще имат равни възможности да се присъединят към "Информационното общество".

Тези противоречиви данни са анализирани и на базата на този анализ са предоставени  някои конкретни препоръки:

      - Опознайте аудиторията си: технологиите следва да бъдат адаптирани спрямо аудиторията, за която са предназначени, за да могат по-ефективно да отговорят на нуждите на тази аудитория;

        - Развивайте инфраструктурата: държавите трябва да развиват адекватна инфраструктура, която да подпомогне прилагането на техните програми в областта на информационните технологии;

        - Повишете информираността: важно е да се повиши информираността за ползите от технологиите - така може да се преодолее съпротивата срещу използването им;

        - Работете с установени групи от аудиторията: влезте в партньорство с местни групи от населението, за да можете по-добре да разберете нуждите му и да можете да откликнете със съответните решения, в т.ч. предложени от хората;

         - Обучение: достъпът до технологиите безспорно е важен, но също така важно е да се осигури обучение на хората и обслужване на техниката;

        - Гледайте напред: от първостепенна важност е да се придобиват най-модерните технологии, като се отчита тяхното влияние върху вече прилагани проекти.

 "Убедени сме, че достъпът до информационни технологии трябва да е право, а не привилегия", заявява Гордън Грейлиш, вицепрезидент на Intel за Европа, Близкия Изток и Африка.

"Чрез комбиниране на публичните и частни усилия, можем да постигнем най-добрите резултати по подобряване на дигиталната грамотност.
Никоя държава, фирма или организация не може да постигне това сама.

Знаем, че информационните и комуникационни технологии могат да променят всичко, а споделянето на най-добрите известни методи е ключово важно за успеха.", допълва той.

Economist Intelligence Unit е бизнес информационното поделение на Economist Group - издател на списание The Economist.
Чрез глобалната си мрежа от близо 650 експерти постоянно анализира и прогнозира политическите, икономическите и бизнес условия в 200 държави.