Над 100 заявки за свободни работни места в Европейския съюз са получени в Агенцията по заетостта чрез мрежата за мобилност “Европейски услуги по заетостта” (EURES). По линия на EURES – България от началото на месеца са постъпили нови заявки от различни европейски страни, като Кипър, Малта, Унгария, Австрия, Норвегия и Словения за 1513 работни места. По-голямата част от местата (1504) са от Кипърски работодатели. Те търсят сервитьори,  бармани,  кухненски работници, специалисти по инсталиране и поддръжка на електронни устройства, дърводелци, монтажници, кофражисти, специалисти за поставяне на керамични подови настилки, майстори – зидари, месари, работници в хлебарница, продавачи, склададжии, готвачи, аниматори, спа мениджъри и др. Заплащането е различно за различните позиции. Електроинженерите ще получават до 1676 евро на месец, строителните проектанти до 1538 евро, кофражистите – 1625 евро, готвачите – от 1213 до 2050 евро.

По-голяма част от работодателите осигуряват и 13-та заплата на своите служители

За Малта се търсят един търговски представител и един инженер, който се занимава с научноизследователска и развойна дейност. Работодателите са посочили в заявката, че заплащането е атрактивно и по договаряне.

За Норвегия се търсят двама главни готвачи за сезонна заетост. Определеното възнаграждение на единя от тях  е между 2720 – 2880 евро (17 – 18 евро/час), а другият ще получава 15 евро/час.

Унгарски работодател търси отговорник по продажбите. Заплата на специалиста ще бъде 1000 евро. От Словения е постъпила заявка за зъболекар с 1500 евро/месечно заплата,  две сервитьорки и кухненски работник.

Желаещите да кандидатстват трябва да подадат автобиография на английски език в съответното бюро по труда по местоживеене, като EURES съветникът я препраща до работодателя в съответната държава.