Орбиталният космически апарат на NASA Mars Reconnaissance Orbiter откри на Червената планета скали, съдържащи  карбонатни минерали, съобши Би Би Си.

Необходимите съставки, образуващи скалите са много очевидни, така че тяхното „отсъствие" досега беше липсващото звено от пъзела.

Една от теориите, обясняваща този пропуск, е, че водата на Марс е с висока киселинност, което не допуска наличието на карбонати.

Индентифицирането на скалите сега показва, че тези води не са преобладавали във всички райони на Марс, което е добра новина за търсенето на живот.

„Трудно е да се живее във висококиселинна среда, труден е и животът в много солена среда.
Ако имаме неутрални води, то това представлява по-благоприятна среда за живота на микроорганизмите", обяснява Бетъни Елмън от Университета Браун в Провидънс, Роуд Айлънд.
 
Изветрени скали    
Елмън и колегите й подробно описват това откритие  на есенната среща на Американския геофизичен съюз(AGU).
Публикуват също и научна разработка върху тази тема в сп. „Science".

Карбонатните минерали бяха открити в регион в средните ширини, наричан Nili Fossae, по западния хребет на получената при сблъсък котловина Isidis.
За пейзажът, видян от Mars Reconnaissance Orbiter(MRO), се смята, че се е формирал преди повече от 3.6 милиарда години.

Карбонатите се образуват при процеса изветряне при наличието на вода с разтворен въглероден диоксид, който променя първоначалния химичен състав на скалите.
Карбонатите - в този случай магнезиев карбонат - се отделят от разтвора.

На Земята карбонатите обикновено се свързват със значителни количества морски отлагания като варовик и креда.
Но учените в този случай изтъкват, че марсианските карбонати по нищо не си приличат с тях.

В търсене на живот
Предишни проучвания сочат, че богатите на соли киселинни води са въздействали върху по-голямата част от планетата в по-близки времена.

Като се знае, че карбонатите са лесно разтворими в течности с ниско PH, възможно е много големи карбонатни образувания, създали се в по-ранен период на Марс, просто да са изчезнали.
Това би могло да обясни защо е било нужно толкова дълго време за откриването на наличие на карбонат.

Но откритието от MRO показва, че някои участъци от Червената планета може най-малкото да са останали незасегнати от по-суровите условия.
Това прави Nili Fossae едно интересно място за изследвания при бъдещи мисии до Марс.

„Ако се запазят карбонатите на повърхността, тогава ще се знае, че и въглеродосъдържащите съединения могат да оцелеят при дадени условия на планетата", казва Ричард Зурек (Richard Zurek), отговарящ за проекта MRO.

„Това означава, че съществуват някои места, където може да се отиде и да се потърсят доказателства за минал живот - ако някога е съществувал.", допълва той.

Интересното е, че Nili Fossae загуби в борбата за избор на площадка за кацане на следващия марсоход на NASA, наричан Научна марсианска лаборатория - Mars Science Laboratory (MSL).

Изстрелването му се отложи от 2009 за 2011 и учените от AGU съобщиха, че е възможно изборът  да бъде преразгледан.
Те обаче казаха също така, че ще има и други и други благоприятни възможност за посещение на Nili Fossae.

MSL не е последният космически апарат, който възнамеряваме да изпратим на Червената планета.
При това многообразие на средата има доста места за проучване," каза доктор Зурек.  

Mars Reconnaissance Orbiter обикаля Червената планета от 2006 г.
Неговите цели са да изучава марсианската геология, климат и атмосфера от орбита, както и да търси признаци за вода и живот.