През изтеклото денонощие екипи на Министерството на извънредните ситуации (МИС) са участвали в 29 спасителни операции  на територията на цялата страна, съобщават от ведомството.

Спасителите са участвали в акции по изтегляне на закъсали и аварирали автомобили, премахване на прекършени дървета и паднали билбордове, обезопасяване на опасно надвиснали ламарини, отводняване на залети улици и приземни етажи на жилища и други.

По данни на териториалните дирекции на МИС, бурята, която тази нощ премина над страната, не е причинила тежки материални щети.

Днес над някои райони  продължава да духа силен вятър. В област Кърджали силата на вятъра достигна до 34 м/с. Има прекъснати електропроводи в общините Черноочене и Кърджали. Възстановено е електрозахранването в селата Соколите, Женда и Русалина от община Черноочене.

Все още без ток са селата Пъдарци, Безводно и Тревник в област Кърджали. Работата на аварийните екипи по отстраняване на повредите продължава.

Специализираните структури на Министерството на извънредните ситуации поддържат постоянна готовност за реагиране.

Ситуационният център на министерството поддържа постоянна връзка  с  Кризисния щаб на Националната агенция „Пътна инфраструктура", дежурните структури на МВР, Националния медицински координационен център и НЕК за координиране на действията между основните  части на Единната спасителна система.

Във връзка с усложнената зимна обстановка, МИС напомня на гражданите да следят метеорологичните бюлетини. Ако решите да тръгнете на път изберете първокласните пътища, облечете топли дрехи,  подходящи обувки и ръкавици. Носете зареден мобилен телефон. При усложняване на обстановката преустановете пътуването и спрете в най-близкото населено място.

При необходимост от помощ  звънете на телефон 112.