Цените на петрола се покачиха с над 5% - към 40$ за барел, по-рано днес след новините за конфликта Израел и Хамас в ивицата Газа, което може да доведе до нарушаване добива на петрола в Залива.

Finance.news.bg припомня, че петролът започна добро покачване още в петък, след като Обединените Арабски Емирства обявиха, че ще последват Саудитска Арабия и ще понижат (с до 15%) добива на петрола в началото на 2009г.

Това пък е следствие на решението на ОПЕК за понижение на производството на петрол с 2.2 млн.барела в сила от първи януари 2009г.

Лекият суров петрол на Nymex се е повишил с около 1$ към 39$ за барел, като по-рано днес качи с повече от 2$ към 39.82$ за барел, но все още остава надолу с около 60% спрямо началото на годината - най-големият едногодишен спад в цените от 25г. насам.

Петролът тип Brent качва с 1.10$ към 39.47$ за барел.

Този скок на петрола с около 7% от петък насам доведе до силно покачване на цените на commodity пазарите, като златото днес качи с 12$ към 890$ за тройунция, което е покачване с повече от 2$ и най-силното еднодневно рали от октомври насам, съобщават още от Finance.news.bg.