Цените на DRAM паметите, използвани в персоналните компютри, ще останат ниски поне до втората половина на 2009 година. Поскъпване се очаква с излизането от глобалната икономическа криза, съобщи digitimes.com, като се позова на изказване на Франк Хуанг, шеф на компанията Powerchip Semiconductor Corporation (PSC).
В момента DRAM паметите се продават почти на цената на тяхната себестойност. При тези условия някои компании съкращават обема на производството, а в индустрията тече процес на консолидация. Според Хуанг, до края на годината световният пазар на DRAM ще намалее с 20%.
Ефект от редуцираното производство на памети няма да се усети преди декември. Но за възстановяване на предишните нива на цените ще е необходимо по-дълго време, докато не започне оздравителната тенденция в световната икономика.
Южнокорейските производители на памети са получили предимство чрез изкуствено занижаване на обменния курс на тяхната валута, но това е краткосрочен ефект, коментира Хуанг. Дори гигант като Samsung Electronics не би могъл да изпълнява своите планове, без да съкращава обема на производството на DRAM, NAND, течнокристални панели и потребителска електроника, тъй като тези направления не носят печалба.