Интернет енциклопедията Wikipedia достигна заплануваната сума от шест милиона долара, събрана от потребителите като помощи за развитие на проекта, съобщи АФП.

Парите ще бъдат изразходвани да поддръжка на сървърите, за заплати на 21 щатни сътрудници на Wikipedia, а също за усъвършенстване на програмното осигуряване.

Основателят на Wikipedia Джими Уейлс заяви, че 125 000 души са откликнали на призива, който е отправил на 1 юли м.г. и така са събрани четири милиона долара. Още два милиона са получени от големи дарения на благотворителни фондове и компании. Събраните средства по думите му ще стигнат за функционирането на Wikipedia до 30 юни 2009 г.

Всички дарения над шестте милиона ще бъдат вложени в резервен фонд, който ще се използва след тази дата. Според Уейлс 150 000 доброволци са участвали през осемте последни години в редактирането на близо 11 милиона статии на 265 езика за Wikipedia. Всеки месец сайтът й се посещава от над 275 милиона потребители, желаещи да получат безплатна информация без реклами.