Пчелите успяват да съберат достатъчно много нектар, дори и тогава, когато ресурсите са ограничени. При това не го правят по заповед. Крейг Тови и Сунил Накрани, учени от Технологическия институт на Джорджия, са решили да използват тази особеност на пчелите в организацията на работата на интернет сървърите, съобщи руският научен сайт Мембрана, като се позова на EurekAlert!.

Проф. Тови изучава поведението на пчелите в продължение на години. Той е изследвал главните проблеми, с които те се сблъскват по време на работа. Ученият открил, че някои от пчелите се справят с работата си дори тогава, когато условията в околната среда се променят.

Нещо повече, те действат успешно, въпреки че броят на работничките е ограничен. Изследователят е открил някои прилики между действието на пчелите и работата на интернет сървърите.

Например числото на сървърите, съставящи Глобалната мрежа, също е ограничено. А що се отнася до режима им на работа, то и той се характеризира с определена нерегулярност: в някои моменти ползвателите са повече, а понякога броят им е незначителен.

Тъй като тактиката на пчелите е изключително продуктивна, проф. Тови решил да я използва в организацията на работата на сървърите. Пчелите успяват да действат ефикасно благодарение на своеобразния си "танц". Ученият го описва по следния начин: първо от кошера излитат пчели-разузнавачи, които откриват къде са местата с достатъчно нектар.

След това се връщат в кошера и на определено място изпълняват въпросния танц, по време на който с движението на тялото си показват на пчелите-работнички посоката на полета.

Работничките се отправят по зададения маршрут и, след като се върнат с нектара, повтарят танца, съобщавайки на другите пчели, че все още има смисъл да се лети за нектар в тази посока. Танцът продължава дотогава, докато нектарът не бъде събран изцяло.

След това отново политат пчелите-разузнавачи, за да открият нови полета. Според проф. Тови, макар на пръв поглед тази стратегия да не изглеждай действаща, тя е много ефикасна именно тогава, когато условията на работа са непостоянни.