При акция на полицията във Варна са иззети 10 сървъра с нелегално съдържание – софтуер, музика и филми – от местен интернет доставчик, съобщиха от Сдружението на издателите на бизнес софтуер (BSA).
Операцията е извършена в края на миналата седмица от служители на сектор „Компютърни престъпления” към МВР под прякото ръководство и наблюдение на ВКП и Варненска районна прокуратура.
Интернет доставчикът е предоставял на абонатите си неограничен нерегламентиран достъп до пиратско съдържание, въпреки че през юни миналата година при друга акция на полицията от офиса му са били иззети 21 компютъра и сървър с файлове с незаконно съдържание. Тогава срещу собственика на фирмата бе образувано наказателно производство за престъпление по чл. 172а от Наказателния кодекс.
Резултатите и доказателствата, събрани при проверката през февруари т.г., са присъединени към образуваното дело.
Полицейската акция съвпадна с публикуването на доклада на Световния алианс за интелектуална собственост, в който се препоръчва на Търговския представител на САЩ България да бъде върната в Списъка за наблюдение (Списък 301). В него попадат държави, търговски партньори на САЩ, в които не се предоставя адекватна закрила на правата върху интелектуална собственост.
Окончателното решение на Търговския представител се очаква през месец април т.г., посочиха от BSA.