Над 1000 машини почистват денонощно снега по Републиканската мрежа, съобщиха от НАПИ.

Нормална е обстановката в страната при зимни условия. Заради падналия сняг едно населено място е останало без ток.

В момента екипи работят за възстановяването на електрозахранването в село Обручище - Стара Загора. И в късните часове на нощта снеговалежът в Западните и Южните райони на страната продължи.

От Националната агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че активно се почистват пътищата в областите Благоевград и Кюстендил. Продължава почистването на територията на област Смолян. Чистят се и се опесъчават всички засегнати участъци на автомагистрала "Тракия".

Пътищата от Републиканската пътна мрежа са проходими при зимни условия. В по голямата част от страната превалява сняг, а по високите и усойни места, са частично заснежени и заледени.

Остава в сила ограничението за движение на товарни автомобили с вериги и без ремаркета и полуремаркета на прохода "Петрохан", в участъците Белово - Юндола, Велинград - Сърница, Батак - Доспат, на област Пазарджик. С особено внимание трябва да се движат водачите на МПС в района на Крумовград.

Средно около 15 см. е снежната покривка в западната половина от страната. В някои западни райони доближава 30 см, а в някои крайни източни райони не е натрупал сняг и там валежите са от дъжд. От НИМХ очакват снеговалежа да спре през нощта.

Движението по автомагистрала "Хемус" е спряно от 11.00 часа за товарни автомобили заради обилния снеговалеж. Това съобщиха от Националната агенция "Пътна инфраструктура". Движението на камионите и в двете направления - София - Варна и Варна - София, е прекъснато до основното почистване и опесъчаване на пътя.

Няма сигнали за сериозни произшествия през последното денонощие, постъпили в "Гражданска защита", съобщи оперативният дежурен.

Обстановката е нормална за зимните условия, посочи той. Постъпили са два сигнала за закъсали автомобили на територията на цялата страна, на които спасителните групи са се отзовали.

По-сериозният инцидент е от 7.40 часа днес, когато автомобил, пътуващ по пътя от Горна Оряховица към Долна Оряховица, е излязъл от пътното платно и е паднал в близката канавка. Спасителна група е изтеглила колата.

Няма сигнали за паднали дървета, клони и билбордове.

Няма отменени полети на летище "София", съобщиха от аерогарата. Цялата налична техника работи за почистването на снега.

Въпреки това шест самолета, които по разписание е трябвало да излетят след 7.00 часа днес, закъсняват, тъй като поради неспиращия снеговалеж пистата не е подходяща за излитането на машините, обясниха от летището. Кацащите самолети са посрещани без особени проблеми на летището.

От "Гражданска защита" очакват ситуацията да се усложни в следобедните часове на деня, когато хората ще се прибират към домовете си след празниците.

Всички пътища на територията на район Пловдив се почистват и опесъчават. Републиканската пътна мрежа е в добро състояние за движение при зимни условия.

НАПИ препоръчва на водачите на МПС да карат със съобразена скорост, на увеличена дистанция и да не предприемат рискови изпреварвания.

Заради падналия сняг автобусните линии на Столична компания за градски транспорт (СКГТ), които се движат по крайните квартали на София закъсняват с 5-6 минути, съобщиха от компанията. Засега колите на градския транспорт в центъра се движат навреме.

От СКГТ заявиха, че ще наблюдават интензивността на пътникопотокът на Централна автогара и ЖП гара във връзка с края на почивните дни. При необходимост те увериха, че имат готовност да предоставят допълнителни коли, но за сега такива не се предвиждат. Няма издадена заповед за пускането на допълнителни автобуси и тролеи по линиите, които обслужват двете гари.

Спряно е движението на част от автобусите, които тръгват от Княжево в посока „Мърчаево", „Владая", „Рударци", „Кладница" и други. В момента пътят се разчиства от падналия сняг. Заради навяванията и валежа през нощта, снежната покривка на места е близо половин метър.

По-късно днес се очаква движението да бъде възстановено. В момента продължава да вали мокър сняг.