Китайското правителство, пословично с напъните си да налага цензура над интернет съдържанието, подхвана нова вълна в кампанията си за борба срещу материалите, в които се показва експлицитно сексуално съдържание.

Китайските власти нареди на на интернет фирмите, включително и Google, да „обуздаят" наличността на порнографски материали.

Новите действия на китайското правителство са от понеделник, пише IDG.BG, като се позовава на информация от Cnet News.

Седем правителствени ведомства са обобщили в един документ 19 сайта за незаконно предлагане на достъп до „вулгарно съдържание".
В списъка попада и уеб-търсачката за изображения Google, както и Baidu.net и Sohu.net.

Обявлението на Информационната служба при държавния съвет в Китай се определя като „антипрестъпна инициатива от национален мащаб".
Призивът към широката общественост е да се докладва за всякакви публикации и уеб-сайтове, съдържащи голотии от всякакъв вид.

Държавният вестник „Чайна дейли" пише, че за въпросните компании от списъка „е установено че разпространяват порнография и заплашват морала на младежта".

Политическата интернет цензура на Китай отдавна е обект на обсъждане по цял свят и не е новост за никого.
Цензурата по отношение на порнографията също отдавна е обект на прицел, пише Cnet News.

Още 1996 китайските потребители трябваше да подпишат „набор от правила, които правят незаконно създаването или получаването на порнография," припомня изданието.

През 2007 министерството на обществената сигурност там обяви, че ще се бори с порнографията, онлайн стриптийз шоу-програмите и дори еротичните истории.