От 05.01.2009 година започна данъчната кампания за обявяване на доходи, получени през 2008 г. Декларация трябва да подадат всички граждани, които са получавали пари, различни от заплати по трудови договори - граждански договори, наеми, прехвърляне на имущество.
Повечето данъкоплатци вече няма да доплащат, тъй като от миналата година действа плоският данък и всички дължими налози са удържани авансово.
Експертите от НАП очакват да са повече данъкоплатците, на които ще се възстановява данък. Данъчни декларации могат да бъдат намерени в офисите на приходната агенция или изтеглени от сайта на НАП. Даже в офисите да няма формуляри, служителите са длъжни да ви предоставят, дори ако трябва да ги разпечатат на момента.
Срокът за подаването на декларациите и за внасянето на дължимите данъци е 30 април. Декларации могат да се подадат:
- лично - в офис на НАП по постоянен адрес;
- по пощата - с обратна разписка;
- на място в 414 пощенски станции, където служител на "Български пощи" ще ви издаде входящ номер;
- по интернет.
Ако декларацията се подаде до 10 февруари и в същия срок се внесе дори част от дължимия данък, лицето има право да ползва отстъпка от 5%. Такава отстъпка може да се ползва и при подаване на декларацията по електронен път, подписана с електронен подпис, но срокът за ползването е 30 април. Двете отстъпки не могат да се комбинират.
Тази година отново гражданите ще подават само онези приложения, по които са получавали доходи и няма да се налага да попълват и подават цялата данъчна декларация. Задължителна е само общата част.