Днес е официалното откриване на свикания от здравния министър Евгений Желев събор на Българския лекарски съюз (БЛС). На него се очаква да бъде избран председател и Управителен съвет на съсловната организация.

Съборът трябваше да бъде свикан и проведен от досегашния председател на съюза д-р Андрей Кехайов до 21 декември миналата година. След промени в закона за съсловните организации на лекарите, здравният министър придоби правомощия да свика събора.

Председателят на столичната колегия на БЛС съобщи за Дарик кои са кандидатурите за председател на съсловната организация. Първата кандидатура, която се обяви, е на д-р Божидар Нанев от Варна, председател на районната колегия в града. Той е хирург, с две специалности, знае два езика.

Другата кандидатура, която се обяви преди дни, беше на д-р Цветан Райчинов от Русе, който е издигнат от русенската колегия. Той беше в Управителния съвет на д-р Кехайов. Два пъти подавал оставка, напусна и сега е директор на ДКЦ в Русе.

Третата кандидатура е на д-р Михаил Диков от Пазарджик, издигнат от пазарджишката колегия. Той се занимава с бизнес в здравеопазването – има болница, поликлиники. Има някои идеи, които заслужават внимание, по думите на председателят на БЛС.

„На нашия Управителен съвет се издигна кандидатурата на д-р Юлиян Йорданов, който е дългогодишен член на лекарския съюз, хирург в Първа градска болница”, каза още той. „Обсъждахме също и подкрепа за д-р Диков за втория тур, ако има балотаж на събора”, допълни председателят на БЛС.