Вторите отговорили на нашия въпросник са групата на БСП в лицето на техния представител - г-н Михаил Димитров. Публикуваме отговорите му без каквито и да е промени и корекции.

1. Как смятате, че трябва да се осъществява връзката и координацията между общ. съвет и градоначалника?

Формалните отношения по закон е ясно, че трябва да бъдат спазвани. Отделно от това, още на етапа на подготовка на решенията е задължително да има нормален диалог, който може да се води по много начини – между кмета и председателя на общинския съвет, изслушване в комисиите на експерти от администрацията и на кмета и т.н., и т.н. Важното е да бъдат обсъждани и оценявани от различен ъгъл всички обективни аргументи “за” и “против”, особено на по-важните решения.

2. Какво мислите че трябва да се промени в работата на бъдещия общински съвет?

1) Общинският съвет да заеме отреденото му от закона място, а да не бъде само машина за гласуване на кметските идеи.
2) При вземането на решения основно да се имат предвид обективните показатели – икономическа целесъобразност; екологичност; доказано реална, а не псевдо-социална насоченост.
3) Пълна прозрачност в работата на общинския съвет и на администрацията.

3. С кои групи общински съветници смятате, че ще работите най-ползотворно?

С всички, които подчинят дейността си на законовите правила и на икономическата логика в полза на обществения интерес
С риск да ме обвинят в “негативна кампания”, ще кажа, че на този етап виждам само две-три листи, с участниците в които ще е невъзможно да се работи, ако не се отърсят от преклонението си пред една личност.

4. Кои трябва да бъдат основните икономически приоритети в управлението на ботевградска община?

Чрез общинския бюджет, за населението и бизнеса трябва да се обезпечат качествени и модерни: водоснабдяване и канализация, събиране и неутрализация на отпадъците, здравеопазване, образование, обществен транспорт и административни услуги.

Особено тежки проблеми ще се наследят във ВиК сектора и градското сметище. Финансирането на останалите дейности трябва да се оптимизира, като се осъществява действен контрол върху разходването на средствата на всички етапи – от подготовка на поръчките до оценка на извършената работа преди крайното разплащане.

5. За какви проекти ще търсите финансиране от eвропейските фондове и по кои програми?

За инфраструктурни проекти; образование, подготовка и преквалификация на кадри; помощ за дребния и средния бизнес – в т.ч. и туризъм, занаятчийство, земеделие, др.п.

Подходящи за горните типове проекти са Оперативните програми “Конкурентоспособност”, “Околна среда”, “Развитие на човешките ресурси”.

6. Какви  конкретни действия смятате да предприемете за да мотивирате младите хора да останат в ботевградска община?

1) Чрез своите действия и действията на колегите общински съветници да ги убедя, че Общината може да бъде управлявана на принципна основа, като водещ да е интересът на обществото, а не личната изгода на управляващите.
2) Успешната работа по основните икономически приоритети и привличането на финансиране за проектите по предния въпрос, според мен в решителна степен ще промени отношението на младите хора към възможността да остават (а защо не – и напусналите да се върнат!) тук.
3) Подобряване и разнообразяване на възможностите за развлечения, здравословен и смислен отдих на хората от всички възрастови групи.

7. Кои са най-належащите решения, които смятате, че трябва да вземе новият общински съвет?

1) Относно организацията на собствената му дейност, така че да се осъществят промените и да се заработи по принципите, които споделям в отговорите си по т.1 и т.2.
2) Оптимизация на разходите на администрацията – в т.ч. намаляване на тези за “представителни разходи”, за автопарка на кмета, други подобни.
3) Преразглеждане на досегашната политика за тотална разпродажба на общинската собственост без икономическа обосновка.

8. Какви конкретни действия и мерки смятате, че са необходими за постигане на максимална прозрачност в работата на общинския съвет и общинската администрация?

Телевизионни излъчвания от заседанията на общинския съвет, брифинги на ръководството му след всяко заседание, периодични (например – през 2 седмици, но не по-рядко от веднъж в месеца) пресконференции на кмета, подходящо присъствие в Интернет – не само формално публикуване на решения в стила “Парцел № . . . да се продаде заедно със сградите, а в Парцел № . . . да се изсекат дърветата защото така трябва . . .”

9. Как ще интегрирате малцинствените групи и хората в неравностойно положение?

1) Търсене на начини за изравняване на икономическите възможности чрез полагане на общественополезен труд, в т.ч. чрез стабилизиране и разширяване дейността на “Родина” и “БКС”.
2) Равен достъп на всички до всичко; равни права, но и РАВНИ ОТГОВОРНОСТИ на всички.

10. Какви действия ще предприемете за развитието на туризма в общината и къде виждате най-голям потенциал?

Проектите по Оперативна програма “Конкурентоспособност” могат да са и с такава насоченост. Според мен, основният потенциал на района ни е в различните видове нетрадиционен туризъм – еко-, исторически, бизнес- и др.п. Вече се проявяват различни инициативи от предприемчиви хора – Общината трябва да ги потърси и да им окаже помощ при достъпа до информация и подготовка на проектите.