Жена на 107 години от Китай, която на младини се е страхувала от брака, е решила да си потърси съпруг и се надява да открие столетник, с когото да сподели остатъка от живота си, предаде Ройтерс, позовавайки се на в. "Чунцин комършъл таймс".

Ван Гуейин се притеснява, че се е превърнала в тежко бреме за племенниците и племенничките си, откакто на 102-годишна възраст си е счупила крака и е престанала да върши домакинска работа.

"Вече съм на 107 години и все още нямам съпруг. Какво ще стане с мен, ако не побързам и не си намеря мъж?" Това е въпросът, който най-често си задава столетницата, цитирана от "Чунцин комършъл таймс". Родена в южната китайска провинция Гуейчжоу в семейството на търговец на сол, Ван Гуейин е била свидетел как чичовците и другите мъже в семейството се карат и бият жените си, и често е виждала лелите си да плачат.

"Тогава повечето семейства живееха така. Бракът беше нещо ужасно", разказва столетницата за времето, когато китайките са били с ниско социално положение и са имали малко права. След смъртта на родителите си и на по-голямата си сестра Ван Гуейин все така се притеснява от идеята да се омъжи и вместо това решава да живее на село.

До 74-годишната си възраст тя се препитава от земеделие. Неспособна повече да работи на полето, Ван Гуейин се мести при свой племенник в град Чунцин. Сега столетницата се тревожи, че е в тежест на близките си. "Племенниците и племенничките ми вече остаряха, а техните деца са свързани с новите си семейства", споделя 107-годишната китайка. Местните управници съобщават, че с удоволствие ще помогнат на Ван Гуейин в търсенето на подходящ съпруг и съветват близките й да потърсят кандидати в домовете за стари хора.