Как трябва да предпазим от пожар наш близък или съсед, който е трудно подвижен или е болен и прекарва по-голяма част от времето си сам у дома?
На този въпрос дават отговор от Противопожарната служба в Етрополе в този материал.
Трябва ли да припомняме, че това е най-рисковата група при пожар!
Ето какво ви препоръчваме да направите, за да ги предпазите от пожар у дома с непоправими последици.
Обезопасете в противопожарно отношение дома или окажете съдействие за това.
Особено важно в такива случаи е осигуряването на възможност за незабавна телефонна връзка с Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - на тел. 160.
При пушачи трябва да бъдат осигурени специални негорими съдове за събиране на угарки.
От решаващо значение е осигуряването на максимално безопасни отоплителни уреди, които да са поставени на безопасно разстояние от покривката на леглото, завивките и други горими материали.
Всички отоплителни уреди трябва да са стабилно укрепени. Затрудненото придвижване на Вашия близък край отоплителен уред не трябва да води до обръщане.
Подменете амортизираните и морално остарелите електро и отоплителни уреди и съоражения с такива със съвременни средства за защита.
С времето изолацията на стари електрически шнурове се износва и оголените или прогорели места могат да станат източник на запалване. Подменете ги с нови.
По възможност осигурете на Вашите близки допълнителна помощ в домакинството или окажете съдействие за включване в системата на социалния патронаж.
Поемете своята отговорност в грижата за Вашите близки!
При спешни случаи използвайте телефон 112 или 160!!!
Инспектор Ивайло Диков