Петстотин гигабайта на плоча предлага нов твърд диск на Seagate. Това е рекордно постижение, посочиха от компанията, лидер на HDD пазара.
Новият еднотерабайтов Seagate Barracuda 7200.12 включва само две въртящи се плочи (7200 об/мин), всяка с по 500GB. Постигната е плътност на информацията от 329 гигабита на кв.инч.
Дискът е предназначен за употреба в настолни компютри, RAID-масиви и външен сторидж.
Seagate Barracuda 7200.12 разполага със Serial ATA интерфейс с пропускателна способност 3 гигабита в секунда. Освен с капацитет 1 терабайт, 3,5-инчовият модел ще се предлага и във варианти 750 и 500GB с 32 и 16MB кеш-памет.
Търсенето на устройства с все по-голям капацитет непрекъснато нараства, защото всеки ден потребителите създават огромно количество цифрова информация, коментираха от Seagate.
В началото на седмицата компанията обяви, че освобождава своя изпълнителен директор Бил Уоткинс. На негово място Seagate назначи бившия си CEO Стефен Лучо.
Миналата година за първи път в историята си производителят на твърди дискове отчете по-слаб декември от септември. Предполага се, че това е причината Уоткинс да сдаде висшия пост в компанията.
Първите количества Seagate Barracuda 7200.12 с капацитет 500 GB вече са достъпни на българския пазар, съобщи Константина Маврова, продуктов мениджър в дистрибутора АСБИС. Устройствата са налични на склад, уточниха от компанията.