Seagate, най-големият производител на твърди дискове в света, демонстрира съвместно с AMD новия интерфейс Serial ATA Revision 3.0 (SATA3), който поддържа трансфер на данни със скорост до 6 гигабита, или 600 мегабайта в секунда.
Разработката SATA3 е на финалния етап, съобщи CNET News. Засега обаче все още няма устройства, които да поддържат новия интерфейс. Първите твърди дискове, съвместими със SATA3, ще се появят в края на 2009 година.
Освен теоретично два пъти по-високата скорост за предаване на данни, SATA3 ще осигури и по-добра енергийна ефективност, в сравнение със своите предшественици.
Някои процедури са оптимизирани в новата версия на интерфейса, благодарение на което общата производителност на системи със SATA3 устройства ще се увеличи.
Максималните поддържани скорости на предаване на данни в предишните версии, SATA и SATA2, са съответно 150 и 300 мегабайта в секунда. На практика обаче устройствата не постигат подобни скорости. Така например, твърдите дискове с интерфейс SATA 2 обикновено предават данни със скорост 200 мегабайта в секунда.